Predsjednica raspisala izbore

Mala 'odgoda' izbora ide naruku i strankama i građanima

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Pixsell/Reuters
1/4
17.07.2016.
u 20:33

Namjera je predsjednice da naciji da barem nekoliko dana mira u vrijeme godišnjih odmora. Izbori će biti 11. rujna

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentarne izbore za 11. rujna ove godine. Kao što se očekivalo, predsjednica je izbore raspisala dan nakon službenog raspuštanja Hrvatskog sabora.

Njezina odluka, međutim, stupa na snagu “danom objave u Narodnim novinama”, što znači da će rokovi vezani za izbornu “papirologiju” za političke stranke vrijediti od tog dana, a ne od dana kada je predsjednica objavila raspisivanje izbora. Od dana kada se u Narodnim novinama objavi njezina odluka počinje teći rok od dva tjedna, koliko stranke imaju za predaju izbornih lista.

I prije ove objave nagađalo se da će objava u Narodnim novinama biti malo “usporena”, što je odmah protumačeno kao namjera predsjednice da i time “pomogne” Andreju Plenkoviću i time mu da malo više vremena da se snađe i posloži izborne liste u “raštimanom” HDZ-u.

Tvrdilo se kako će predsjedničina odluka biti objavljena u Narodnim novinama tek početkom kolovoza. S Pantovčaka su, međutim, takva nagađanja o “pomaganju Plenkoviću” odmah demantirali, a pravu pozadinu namjere da se objava u Narodnim novinama produži na nekoliko dana (a ne tjedana) vide u namjeri predsjednice da naciji da barem nekoliko dana mira u vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja, čega ne bi bilo kada bi se i predizborna kampanja poklopila s godišnjim odmorima, obljetnicom Oluje i sinjskom Alkom.

Nadalje, kada bi odmah došlo do objave odluke, kampanja bi trajala duže nego ikad prije. Vjeruje se da će ova mala odgoda ustvari odgovarati i političkim strankama, koje, vidi se, grcaju u novčanim problemima pa će im i odgovarati “normalna” kampanja.

U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

>> Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore 11. rujna!

Komentara 10

Avatar mojrodjo
mojrodjo
20:45 17.07.2016.

Normalno da adeze ima vremena opet prodat domoljublje i razne fore za osisat ovce. A ti kolinda rekla si da ce huligani bit kaznjeni a vise se o tome ne prica i vani su. Da ipak nisu od vasih redova.

MI
miso
20:58 17.07.2016.

To je muljaža! Predsjednica opet kao i prije podržava samo svojih 29 % građana. Izbori - Odmah!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:03 18.07.2016.

Ni čarobnim štapićem ne može vratiti kradeze na vlast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije