LJETNI MIKS

Malo oblaka, malo sunca: Stiže nam hladna fronta, nakon 'tropske noći' na Jadranu mogući pljuskovi

Duga u podnožju Motovuna
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
06.08.2024.
u 07:44

Do četvrtka još rijetko malo kiše, zatim stabilnije te posvuda sunčanije i vruće, ponegdje uz opasnost od novog toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

U unutrašnjosti do sredine dana bit će umjereno do pretežno oblačno, potom će prevladavati sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka rijetko je moguć pljusak, uglavnom u gorju, na Jadranu sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 29 stupnjeva Celzijusovih, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 31 do 35 stupnjeva Celzijusovih.

Meteorolog Tomislav Kozarić za HRT je iznio detaljniju prognozu. "U utorak će u istočnim krajevima Hrvatske većinom biti sunčano, osobito poslijepodne. U noći i ujutro oblačnije, ponegdje s malo kiše, uglavnom u zapadnoj Slavoniji i Posavini. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, najviša dnevna temperatura oko 28 °C. U središnjoj Hrvatskoj u noći mjestimice malo kiše i poneki pljusak, ujutro i prijepodne umjereno do pretežno oblačno, zatim sunčanije, no malo svježije nego u ponedjeljak - između 26 i 28 °C, a ujutro će biti malo toplije", kazuje Kozarić. 

Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano i vruće uz buru koja će slabjeti, ali podno Velebita u noći i ujutro mjestimice će još biti jaka uz umjereno valovito more. U Gorskoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, prijepodne gdjegod uz tek malo kišu, a od sredine dana smanjenje naoblake, najprije u Lici gdje će danju biti najtoplije, i do 30 °C. 

U Dalmaciji sunčano i vruće - najviša temperatura zraka između 31 i 35 °C. U njezinoj unutrašnjosti poslijepodne slab do umjeren razvoj oblaka i mala vjerojatnost za lokalni pljusak. U noći i ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Na krajnjem jugu Hrvatskoj sunčano, uglavnom slab vjetar, a poslijepodne samo ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni. More malo valovito. Najniža temperatura zraka od 21 do 26 °C, a najviša dnevna od 31 °C na obali do 35 °C u dolini Neretve."

"U danima koji slijede u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, no do četvrtka ne i posve stabilno. U srijedu poslijepodne uglavnom u Gorskome kotaru moguć je poneki pljusak s grmljavinom, a u četvrtak u središnjoj Hrvatskoj, pogotovo u prvom dijelu dana. Vjetar većinom slab. Vruće, s temperaturom u porastu.

I na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz tople i vrlo tople noći. U srijedu su lokalni popodnevni pljuskovi s grmljavinom mogući uglavnom na riječkom području, a u četvrtak i drugdje na sjevernom Jadranu. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a burin ponegdje ujutro", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

VEZANI ČLANCI:

Meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 objašnjava da trenutne vremenske uvjete uzrokuje duboka ciklona južno od Islanda te polje sniženog tlaka zraka nad Sredozemljem. Vlažni atlantski zrak premiješta se od Alpa prema istoku, a manja količina nestabilnog zraka zadržava se nad Alpama i uzrokuje lokalne nestabilnosti nad Italijom, Austrijom, Slovenijom i zapadnom Hrvatskom.

On upozorava da će u Dalmaciji noć sa srijede na četvrtak biti tropska, s temperaturama višim od 24 stupnja. Hladna fronta koja stiže u četvrtak uglavnom će se zadržati sjevernije od naših krajeva. Naoblaka će krenuti od unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, a zatim će tijekom noći i u četvrtak zahvatiti veći dio zemlje, no neće dugo trajati jer već u drugoj polovici četvrtka, slaže se Lipovšćak, temperature će rasti, a do kraja tjedna mogle bi doseći 37 stupnjeva Celzijevih.

FOTO Razoran uragan pogodio Floridu: Petero mrtvih, moguće katastrofalne poplave na jugoistoku SAD-a

Duga u podnožju Motovuna
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije