Davor Ivanković

Manevrom s HSS-om HDZ je poručio Mostu: Božo, požuri se!

božo petrov
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
22.09.2016.
u 07:01

Most se mora prebaciti na realpolitički teren i brzo vidjeti što stvarno može kapariti

Mogućnost da Andrej Plenković ne oformi Vladu prestaje biti i teoretska. Matematika kaže da je cilj ostvaren, a jedino što još ostaje riješiti jest do kraja izmjeriti “specifičnu težinu” Mosta Bože Petrova. Odnosno koliko vrijedi njihov udio u novoj Vladi i vlasti. Petrov je, naravno, brzo shvatio da nije više u ultimativnoj poziciji s kraja prošle i početka ove godine kada je on vedrio i oblačio, no nadao se da će, kao prvi partner, i sada zadobiti jednaku specifičnu težinu, pa čak i veću. Kada je vidio da se Plenković u međuvremenu pretvorio u svojevrsni politički magnet za koji se lijepi sve više ruku izabranih zastupnika koji su voljni poduprijeti izglasavanje njegove Vlade, pokrenuo je akciju prikupljanja dodatnih ruku za Most. No pokazalo se da Most nije toliko jak magnet kao Plenkovićev HDZ, koji, kada Most skoči s 13 na 14 zastupnika (s “izbjeglicom” iz Živog zida), poskoči odjednom za – moguće svih pet HSS-ovih mandata.

Taj manevar vjerojatno je dotukao sve Mostove pretjerane želje pa će se morati požuriti, prvo sa zatvaranjem dvojbi oko “ekspres” zakona i jamstava koja ionako gube na ultimativnosti, a zatim se valja prebaciti na realpolitički teren i brzo uglaviti broj ministarstava koja realno Most može kapariti. Petrov, koji i dalje pomalo osjeća posljedice i ima stockholmski sindrom od zagrljaja s Karamarkom, sada se pita: “je li taj manevar Plenkovića s HSS-om usmjeren na to da me potpuno izgura iz igre i Vlade ili me samo pritišće da smanjim svoje zahtjeve”. Vjerojatnije je da će se Plenković do kraja držati onoga što je i obećao – da u prvom redu računa na izglasavanje Vlade HDZ-a i Mosta. Jedini koji bi mogao takvu situaciju promijeniti jest – Most, ako odustane i odabere odlazak u oporbu. Dakle, poruka HDZ-ova manevra, za početak samo s HSS-om (a ima i drugih koji se nude), glasi: “Božo, požuri se, nisi u poziciji postavljati nove i nove uvjete, nego se odluči, daj ruku, pa da završimo taj posao.”

> > HSS daje potpise Plenkoviću, Most ispada iz igre? Petrov: Beljak neće zaustaviti Most

Ključne riječi

Komentara 2

MA
MarioG
08:18 22.09.2016.

HDZ se cijelo vrijeme zavarava da se s Mostom imati partnerske odnose. Most ce samo gledati sebe davanjem ultimatuma tj. "jamstava za nacionalne interese". Jer samo u Hr 13 zastupnika cini "vecinu" koja moze nametati zakone.

DU
Deleted user
07:29 22.09.2016.

Ne treba brzati sa zaključcima. Bolje mudro šutiti nego ludo zboriti. Kaže sinoć Beljak da ukoliko oni budu presudni ne dižu ruke. Ponekad je bolje nikuda niti ne krenuti ako put vodi u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije