'RAD VLADE DAJE REZULTATE'

Švedska postrožila uvjete: Prvi put u pola stoljeća imat će više iseljenika nego useljenika

Švedska: Održan prosvjed protiv iseljenja migranata
Foto: Lindholm Tommy
1/3
24.08.2024.
u 23:42

U prvom dijelu godine registrirano je 5600 zahtjeva za azil, što je pad od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Švedska će ove godine prvi put u više od pola stoljeća imati više iseljenika nego useljenika. Od siječnja do svibnja ove godine odselilo se više ljudi nego što ih se doselilo u Švedsku. Sve je manje i zahtjeva za azilom. U prvom dijelu godine registrirano je 5600 zahtjeva za azil, što je pad od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Jedan od razloga jesu i puno stroži uvjeti za dobivanje azila. Prema prognozi Agencije za migracije, čini se da će Švedska ove godine primiti najmanji broj tražitelja azila od 1997. godine.

"Kôd 291"

– Rad Vlade daje rezultate, a plan o održivom useljavanju neophodan je kako bismo mogli ojačati integraciju i smanjiti isključenost – rekla je švedska ministrica migracija Marie Malmer Stenergard. Konzervativni premijer Ulf Kristersson pobijedio je 2022. na izborima socijaldemokrate s planom da se znatnije smanji broj imigranata, a većina u parlamentu ovisi mu i o potpori ultradesničarskih Švedskih demokrata koji ne gledaju blagonaklono na doseljenike. Kristersson je povećanje nasilja među bandama u zemlji pripisao "neodgovornoj imigrantskoj politici i neuspješnoj integraciji".

Tijekom migracijske krize od 2014. do 2016., Švedska je bila jedna od zemalja koja je odobrila najviše zahtjeva za azil u odnosu na broj stanovnika. Udio građana rođenih u inozemstvu porastao je s otprilike devet posto u 1990. na više od 20 posto u 2023. U isto vrijeme raste broj stanovnika koji su rođeni u Švedskoj s jednim ili oba roditelja rođena u inozemstvu. Da će useljavanje imati pozitivne ekonomske učinke bio je argument kojim su se često služili oni koji su stajali iza ranije vođene velikodušne migracijske politike, kažu sada u Vladi i dodaju da je migracija znatno pridonijela isključenosti i razdvojenom tržištu rada te povećanom pritisku na sustave socijalne skrbi i socijalnog osiguranja. Vlada je stoga od Ekonomskog instituta naručila analizu učinka migracija u moderno doba. Politike nove Vlade dala je, vele, rezultate već prošle godine, kada se broj odobrenih boravišnih dozvola smanjio za gotovo 30 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Švedska je policija u ljeto 2015. uvela pravilo da se ne smije izvještavati o kaznenim slučajevima koji uključuju imigrante. Vodila je 2015. i 2016. zasebnu statistiku o zločinima u kojima su izbjeglice bile osumnjičenici ili žrtve. Kad je šest osoba uhićeno na Gotlandu nakon prijave silovanja 33-godišnje žene, u izvješćima nije navedeno da su uhićeni bili izbjeglice. Ubrzo su pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza, no stranka Švedski demokrati organizirala je prosvjede, dok su ljevičarske stranke pokrenule protuprosvjede.

Zabrana spominjanja zločina u koje su uključene izbjeglice interno je u policiji nazvana "Kôd 291", o čemu su prve pisale švedske novine "Dagens Nyheter", nakon čega se pokrenula javna rasprava, pa je policija najavila da će objaviti statističke podatke. Radilo se o oko 5000 registriranih kaznenih djela u kojima su doseljenici bili ili počinitelji ili žrtve, što je oko jedan posto od ukupnog broja kaznenih djela. Broj imigranata u Švedskoj varirao je iz godine u godinu, s vrhuncima u kasnim 1960-ima, dolaskom izbjeglica iz Irana u kasnim 1980-ima i doseljavanjem iz Jugoslavije u ranim 1990-ima.

Koristi i problemi

U Švedskoj koja danas ima oko 10,4 milijuna stanovnika, tijekom 2000-tih broj imigranata je porastao, dosegnuvši najveću vrijednost 2016. Među izbjeglicama i radnim imigrantima više je muškaraca nego žena. Prošle godine u Švedsku je emigriralo 94.514 ljudi. Godišnji je prosjek u posljednjih dvadesetak godina oko 98.000 useljenika. Mnogi od njih rade i daju velik doprinos Švedskoj, poručili su neki dan premijer i ministrica, no dodali su da su na površinu isplivali i problemi kao što su ovisnost o beneficijama, radikalizacija, nasilje... Policija u neke kvartove švedskih gradova ide s knedlom u grlu.

>> VIDEO Islandski vulkan ponovno erumpira: Užarena lava i dim obasjali nebo iznad Reykjanesa

Ključne riječi

Komentara 17

RA
Razbibriga
00:28 25.08.2024.

Pola Europe su Europski Emirati....nažalost biti će tu krvi do koljena, prvo građanski nemiri a onda ...zaključiti sami.....i uopće ih ne žalim jer su si sami to dopustili....a mi ništa iz tih lekcija naučili nismo.

DU
Deleted user
18:00 24.08.2024.

Švedska je propala kao i Njemačka samo kaj to oni još ne kuže jer su jako wouk. Za koju godinu se budu tukli po glavi a već sad ima mjesta gdje se švedska policija boji ulaziti.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:59 25.08.2024.

Haahaaahhhaaaaa...koji humor! Švedska će imati mnogo više useljenika nego iseljenika, samo što to neće ni znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije