Na novoj adresi

'Maršalka' kao CRO Pentagon, Vukelić ured ostavio Pankretiću

'26.08.2010., Vojarna Croatia, Zagreb - Preseljenje MORH-a u prostorije Vojarne Croatia obavljali su vojnici. Satnik Sreten Saric, nacelnik Goran Grosinic i novinar Vecernjeg lista Davor Ivankovic.  P
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/4
28.08.2010.
u 11:50

Preseljenjem MORH-a Zagreb postaje demilitariziran, a borbene su postrojbe smještene u okolici

Baš će nam tu biti dobro, komentiraju službenice Ministarstva obrane RH, dok s velikom radoznalošću promatraju kako vojnici iz pristiglog kamiona istovaruju i unose pokućstvo u prvu tip-top sređenu zgradu u vojarni Croatia. Službenice su još na staroj adresi, u golemu vojnom bloku u središtu Zagreba uz Zvonimirovu, Stančićevu i Krešimirov trg. No, do početka listopada sve će one, kao i tisuću drugih zaposlenika MORH-a i Oružanih snaga RH, već biti preseljeni u Novi Zagreb. Na jedinstvenoj lokaciji, u 6 do 8 preuređenih zgrada bivše vojarne Croatia koja se u bivšoj državi nazivala “Maršalka”. Simbolika je jaka, jer iz te zloglasne Maršalke JNA je pucala po okolnim zgradama, a kada su tenkovi iz nje izlazili u napad na Sloveniju, suprostavili su im se nenaoružani momci, ali s molotovljevim koktelom u ruci.

Zagreb bez vojske

U MORH-u kažu kako je to preseljenje dugo planirano, jer je potrebno da ove institucije i osoblje budu na jednoj lokaciji. Prema NATO-ovim standardima, kompleks “Croatia” dugoročno je rješenje za “hrvatski Pentagon”. Taj standard zahtijeva da su ove institucije racionalno i učinkovito smještene u blizini zračne luke, i sve to uz razinu sigurnosti potrebnu za takve objekte i institucije. – Zagreb će našim preseljenjem biti demilitariziran, kažu mi iz Informativne službe MORH-a, dok ekipu Večernjeg vode kompleksom. Točno, u Zagrebu, od donedavno 20 vojnih objekata i vojarni, ostaje tek administrativni i zapovjedni dio MORH-a i Glavnog stožera OSRH (u kompleksu Croatia) te Hrvatsko vojno učilište (HVU) u vojnom kompleksu na Črnomercu. – Zagreb je otvoren grad, tko ga brani?, šalimo se sa službenicima MORH-a. Objašnjavaju da možemo biti bez brige, borbene su postrojbe u obliku prstena razmještene u široj okolici glavnog grada. Sjedište Kopnene vojske je u Karlovcu, na Plesu je Ratno zrakoplovstvo, a oklopne, topničko-raketne postrojbe, specijalci u Petrinji, Bjelovaru, Delnicama. Kažu u MORH-u da će preseljenje ovako velikih državnih institucija, osim rasterećenja središta Zagreba, uštedjeti 20 milijuna kuna godišnje. U bivši vojni kompleks u središte Zagreba, naime, za početak se seli kompletno Ministarstvo regionalnog razvoja, koje sada plaća visoke troškove najma na mnogim lokacijama u Zagrebu.

Vidjeli prije ministra

Naš domaćin iz Doma Glavnog stožera satnik Sreten Šarić vodi nas u unutrašnjost prve dovršene zgrade budućeg CRO Pentagona i, naravno, moli nas da ne fotografiramo mjesta na kojima je već postavljena sigurnosna oprema. Vodi nas i do još nenamještenog ureda ministra Branka Vukelića. – Vidjeli smo mu ured prije njega, šalimo se i dalje. Bit će mu u NATO-ovu standardu, nigdje ništa pretjerano, sobe su po 43 četvorna metra, što je to dovoljno za 4 do 5 službenika. Ministar se seli među zadnjima, do 1. listopada, a svoj ured u centru ostavlja – ministru Božidaru Pankretiću. Vojnici i dalje sele pokućstvo, ono isto kojim se i sada koriste na staroj lokaciji. Kompletno preseljenje obavljaju u vlastitom aranžmanu i nema dodatnih troškova. Sa stražnje strane kompleksa golemi je parkirališni prostor. Nije nevažno da ubuduće prilikom posjeta stranih izaslanstava neće više dolaziti do ometanja prometa u središtu. Croatia rješava i to, uz manje troškove osiguranja.

Ključne riječi

Komentara 13

DO
doktorica
11:58 28.08.2010.

Ministar se seli među zadnjima, do 1. listopada, a svoj ured u centru ostavlja – ministru Božidaru Pankretiću.....pa već imamo Čobankovića šta će nam uopće ovaj!?Za njega bi bilo bolje da nešto sadi a ne da izigrava ministra....

Avatar dovidovic
dovidovic
12:30 28.08.2010.

Kad će se netko sjetiti da premjesti narodnjačku kafančugu PASHA koja usred Zagreba ugošćuje ološ iz one zemlje opanaka, a Branimirova ulica se ne može spojiti? Gdje je istraživačko novinarstvo? Je li vlasnik stvarno kupio i novinare, ili ga see samo boje? Ima li tko zainteresiran da se osnuje građanska udruga za spajanje Branimirove ulice?

MA
malitrn
17:29 28.08.2010.

Bilo bi puno korisnije da su te vojnike zaposlili sa jednim strateškim desantom na Brijune da likvidiraju opasne rušilačke elemente u vrhu države.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije