Ispit zrelosti

Matematika i nije bila tako strašna. Vidjet ćemo fiziku...

matura01
kristina štedul fabac/pixsell
24.05.2011.
u 09:49

Imali smo geometriju, jednadžbu pravca, sve ono za što su nas u školi pripremali, zadovoljni su učenici

Ne mogu dva zadatka zaredom imati rješenje b. Sigurno je c. Kaj ti tu nije bilo jasno? Od jedan oduzmeš 0,4, pa dodaš onu trećinu, pomnožiš... Uglavnom, mora ti na kraju ispasti pedeset posto - nudili su moguća rješenja karlovački maturanti, koji su nakon završenog ispita iz matematike ‘sređivali’ dojmove ispred škola.

 Lakše od engleskog

Neki nisu željeli ni slušati kome je što na kraju ispalo, vjerujući da će na kraju sve ispasti dobro. Iako je većina odahnula što su se riješili najvećeg tereta zvanog matematika, pred maturantima je još puno posla. Već danas ih očekuju informatika i psihologija, zatim fizika i povijest, logika, sociologija... Etika, geografija i vjeronauk, za što se opredijelio relativno mali broj učenika, na rasporedu su 2. lipnja. Dan kasnije, ispitima iz grčkog, latinskog i materinskog jezika nacionalnih manjina, završava ljetni rok ovogodišnje državne mature.

 – Zadovoljna sam. Nakon eseja iz hrvatskog i engleskog jezika najviše sam se pribojavala upravo matematike, iako sam se odlučila za nižu razinu. Međutim, tipovi zadataka bili su kao prošle godine. Sada me još čekaju politika, sociologija, pa drugi dio hrvatskog i 1. lipnja slušanje iz engleskog – nabrojila je školske obveze maturantica Gimnazije Lea Štranjgar, koja planira na Filozofski fakultet. Njezini kolege Romana Radočaj i Marko Plavetić, čija je želja nastaviti školovanje na Pravnom fakultetu, također su se opredijelili za nižu razinu matematike.

 – Bilo je baš lagano, puno lakše od engleskog. Imali smo geometriju, jednadžbu pravca, sve ono za što su nas profesori i pripremali – bili su zadovoljni maturanti. Gimnazijalac prirodoslovno-matematičkog smjera Marin Strusa opredijelio se za višu razinu, jer planira studirati informatiku.

 Spreman za nove izazove

 – S malo težim zadacima sam se pomučio, ali mislim da sam sve dobro napisao. Vidjet ćemo kako će proći fizika – već se pripremao za sljedeće ispite naš sugovornik. Nešto teže bilo je učenicima strukovnih škola, koji su se uglavnom opredijelili za nižu razine matematike. Osim svih redovitih nastavnih obveza, morali su odrađivati i praksu. Onima koji moraju na popravne ispite državna matura na red će doći tek u zimskom roku.

 – Imamo petnaestak takvih učenika. Šteta za njih – kaže ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac.

Zabrinuti srednjoškolci

Pisala sam nižu razinu matematike i planiram se upisati na Učiteljsku akademiju. Sada se pokazalo da obje razine i nisu bile tako teške. Što ako se sada prijavi većina s višom razinom i ne uspijem se upisati, brinula se karlovačka maturantica. To pitanje muči i mnoge njezine kolege kojima, osim izbora odgovarajuće razine, nije jasan niti izbor predmeta za pojedine fakultete. Pitaju se zašto matematika mora biti jedan od tri glavna predmeta presudna za upis na Učiteljsku akademiju, pravo ili Filozofski.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:56 24.05.2011.

veliju da je matematika na nižoj razini bila lagana....bila je i na višoj, al meni je jednostavno falilo barem još sat vremena da rješim sve zadatke...nažalost neke sam zadatke morao pustiti prazne iako sam ih znal rješiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije