državna matura

Maturante na ispitu iz hrvatskoga jezika čeka manje pitanja

'MATURA 1-1 F'
''
14.01.2012.
u 08:00

Struktura ispita izmijenjena u odnosu na prethodne dvije godine. Prijave za državnu maturu primaju se do kraja siječnja

Ovogodišnja generacija maturanata koja će srednjoškolsko obrazovanje završiti državnom maturom, ispite koje žele polagati moraju prijaviti do kraja siječnja. Uz tri obvezna predmeta - hrvatski, strani jezik i matematiku, ovisno o željenom studiju, odlučiti se mogu za još 6 izbornih predmeta.

No, ove godine, za razliku od prethodne dvije, kad je većina fakulteta tražila uglavnom položenu osnovnu razinu ispita, moraju znati da fakulteti Zagrebačkog sveučilišta većinom traže višu razinu. Ispit iz hrvatskog i stranog jezika sastoji se od eseja i testa. Iako su u Centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državnu maturu, predvidjeli da se oboje piše istog dana, tj. da se ta dva dijela ispita spoje, pod pritiskom maturanata od toga su odustali. Tako će se test iz hrvatskog na osnovnoj i višoj razini pisati 23. svibnja, i trajat će 80 minuta, a pisanje eseja za obje razine je za 25. svibnja i traje 160 minuta. Na svakoj razini piše se samo jedan esej. Oni koji polažu na višoj razini moraju pročitati i spremiti 15 književnih djela, a za osnovnu razinu 8 djela, a struktura testa je drukčija - prije je bilo manje teksta i više pitanja, sada je više teksta i manje pitanja, objašnjava promjene ravnatelj Centra Goran Sirovatka.

Ako je suditi prema predprijavama, ove godine hrvatski jezik polagat će 31196 maturanata, od čega višu razinu 19813. Višu razinu matematike izabralo je 21427 maturanata, a engleski na višoj razini pisat će 15587 učenika. Od izbornih predmeta najviše je izabralo politiku i gospodarstvo - 11380, fiziku, biologiju, psihologiju... Samo 266 ih je izabralo etiku, 676 vjeronauk, a latinski je prijavilo samo šest maturanata. Ispiti za državnu maturu počinju nakon što maturantima završi nastava. Prvi na redu su jezici nacionalnih manjina - 22. svibnja, a dan poslije je hrvatski. Ispiti iz stranih jezika kreću 28. svibnja s engleskim jezikom, a posljednji su 12. srpnja ispiti iz sociologije i vjeronauka.

 

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
09:00 14.01.2012.

Jasno, polupismenim mladim Hrvatima, pripadnicima jedinog europskoga naroda čija većina nije naučila izgovarati sve glasove materinskoga jezika, \"č\" i \"ć\" osobito, treba malo više vremena za pisanje eseja i slaganje proširenih rečenica s glavom i repom. Da mi je pročitatii jednu od tih umotvorina naših vrlih školaraca...

IV
ivor
09:34 14.01.2012.

Sve ove ispite sa slike možete besplatno skinuti sa http://www.ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/svi_ispiti Ne morate kupovati Večernji da bi ih imali. :P

JS
ja sam gladan
10:47 14.01.2012.

Prvo će ubiti hrvatski jezik! Onda će Hrvatima odrezati jezik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije