USVOJEN DEVETI PAKET

Matušić: Nikakv novac nije isplaćen Moskvi iz UAE, riječ je o fiktivnoj transakciji

Zagreb: Frano Matešić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.12.2022.
u 16:50

Inače, radi se o ruskoj tvrtki čiji je vlasnik Saif Alketbi, i na koju je prebačen novac od prodaje Sberbankova udjela u Fortenovi, a ima novoimenovanu direktoricu. Kako je Večernji istražio krajem studenog, njezino je ime Irina Olegovna Šamraeva i od 15. studenoga službeno se vodi kao direktorica firme

Europska unija jučer je donijela i deveti paket sankcija nad svim fizičkim i pravnim osobama povezanima s Rusijom. Premijer Andrej Plenković danas se dotaknuo i te teme na kraju sjednice Vlade, spomenuvši da je na listu dodana i ruska tvrtka na prijedlog Hrvatske.

- Listirana je i tvrtka SBK Art, i to na prijedlog Hrvatske - kazao je. Nakon sjednice o tome je više govorio državni tajnik Frano Matušić

"Svi naši dokazi upućuju da je riječ o fiktivnoj transakciji, nikakav novac nije isplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Moskvi niti prema računima", istaknuo je Matušić. Naveo je i da su doznali i još neke detalje oko kredita koji je dobiven od Gazprom banke, koja je također jedna od listiranih, ali ne na europskom popisu sankcija, nego na popisu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Radili smo u tišini pripremu ovoga što se sad dogodilo usvajanjem devetog sankcijskog paketa i u tom smislu mislim da smo predočili kvalitetne dokaze, jer bez toga se ne bi mogla ta kompanija naći na popisu onih koji su listirani, što znači da je u ovom trenutku sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod uredbu i zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja", kazao je Matošić.

Dakle, prema toj tvrtki će se primjenjivati zamrzavanje imovine i sve ostalo što je predviđeno uredbom Vijeća. 

Bitnim je istaknuo da zakon predviđa kaznene odredbe za sve one koji krše sankcije i one koji pomažu u kršenju sankcija ili njihovom izbjegavanju. Za njih je, kako je kazao, predviđena i zatvorska kazna. Napomenuo je kako govori u ime stalne skupine kao koordinator, no da oni nisu istražno tijelo te kako ne može odgovarati na pitanja vezana uz eventualne istražne radnje.

"Najbitnije je da je u devetom sankcijskom paketu listirana SBK Art kompanija koja se sasvim sigurno sada više neće moći ponašati kao što su pokušali zadnjih mjesec dana", rekao je napomenuvši kako im je u svemu potporu dala i Nizozemska i njezine vlasti, s kojima sjajno surađuju.

Na pitanje novinara jesu li predlagali da se na listu uvrste i neke privatne osobe, rekao je da ne želi govoriti o procedurama predlaganja niti to komentirati. "Zadovoljni smo što je SBK Art uvrštena na listu, jer će na neki način to otvoriti put i drugim institucijama u RH da djeluju pa ćemo vidjeti koji će biti rezultati tog djelovanja", kazao je.

Na upit znači li to da SBK Art sada više ne može upravljati svojom imovinom, tj. udjelom u Fortenova grupi, Matošić je odgovorio je potvrdno. Rekao je kako time poslovanje Fortenove neće doći u pitanje, kako oni uredno posluju i siguran je da će se znati prilagoditi situaciji. Istaknuo je i kako stvar treba do kraja raščistiti i rasvijetliti i svi oni koji su pokušali kršiti sankcije i izbjeći ih trebaju doći pod udar onih tijela koji se time bave. 

Inače, radi se o ruskoj tvrtki čiji je vlasnik Saif Alketbi, i na koju je prebačen novac od prodaje Sberbankova udjela u Fortenovi, ima novoimenovanu direktoricu. Kako je Večernji istražio krajem studenog, njezino je ime Irina Olegovna Šamraeva i od 15. studenoga službeno se vodi kao direktorica firme u vlasništvu državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, punim imenom Saif Jaffar Suhail Markhan Alketbi.

Irina Olegovna Šamraeva boravila je više puta u Hrvatskoj – prema podacima eVisitora, sistema koji bilježi prijave gostiju u Hrvatskoj, bila je gošća u hotelima Jadranka grupe na Malom Lošinju 2020., 2021. i 2022. godine. Vlasništvo nad tom grupom imaju Predrag Perenčević i Krešimir Filipović, a potonjeg više dobro obaviještenih izvora vezuje uz transakciju Sberbankova udjela.

VIDEO: Ne palite klimu zimi? Postoji važan razlog zašto je to dobro činiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije