IZMJENA ZAKONA

MDS: 'Još jedan primjer centralizacije države, o zdravstvenoj zaštiti odlučivat će se u Zagrebu'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
1/2
22.10.2021.
u 08:26

Pavlic ističe da se predlaže da sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, njih 57, dobiju novog vlasnika - državu

Međimurski demokratski savez protivi se prijedlogu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je članovima radne skupine za izradu zakona uputio prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, kako navode u toj stranci, "uglavnom predlaže centralizacija cijelog sustava".

- To je još jedan primjer centralizacije države kojim će se o zdravstvenoj zaštiti u Međimurju odlučivati u Zagrebu, a ne u Međimurju. U nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti želi se doslovce potezom olovke oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za bolnicu Čakovec, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo - smatra predsjednik MDS-a Željko Pavlic i dodaje da su stanovnici i Međimurska županija ulagali vlastita sredstva u zdravstvene ustanove, a bolnica je izgrađena samodoprinosom stanovnika Međimurja.

Pavlic ističe da se predlaže da sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, njih 57, dobiju novog vlasnika - državu.

- Također se predviđa ukidanje 21 županijskog zavoda za javno zdravstvo, a ostao bi samo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. I županijski zavodi za hitnu medicinu također bi trebali zatvoriti vrata, i kao "vrhovno tijelo" ostao bi Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dijelom se šire ovlasti domova zdravlja, a liječnici koji u njima rade u privatnim ordinacijama ubuduće bi morali obavljati sve one poslove za koje u Domu zdravlja drže da su nužne - kaže Pavlic.

>> VIDEO Zoran Milanović o ministru Banožiću i smjeni brigadira

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije