Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijer vreba noću

Medvjed opet napao ovce. Sada zaklao 20-ak grla obitelji Gvero

'07.05.2012., Ogulin, Jasenak - Medvjed je vec drugi put u dva dana poklao ovce u selu Jasenak blizu Bjelolasice. Obitelji Gvero iz Jasenka ubijeno je 11 ovaca isto toliko je ranjeno pa su ih veterina
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
08.05.2012.
u 09:18

Sada je stvar puno jasnija i svi su suglasni da je krivac za ‘pokolj’ medvjed, a na pas niti vuk

Bilo je oko četiri sata ujutro. Kuja je zalajala, pa sam odmah ustao iz kreveta. Čuo sam da je nešto udarilo u drvenu ogradu. Krenuo sam po nju, ali je nisam našao. Da sam otišao odmah u tor, vidio bih medvjeda – svjedoči Luka Gvero iz Jasenka, kojem je medvjed usmrtio jedanaest ovaca u noći na ponedjeljak. Država je platila eutanaziju jedanaest ranjenih grla što se moralo učiniti zbog straha od bjesnoće. Još šest je odlutalo. Incident se dogodio samo dva dana nakon što je stradalo više od polovice stada obitelji Kosanović.

Tko plaća odštetu?

Iako se raspravljalo o tome jesu li u subotu ovce zaklali medvjedi, vukovi ili psi lutalice, sada je stvar puno jasnija. Svi su suglasni da je riječ o medvjedu. Tako tvrdi i sudski vještak, veterinar iz Brinja Željko Dasović, koji je u Jasenku već drugi put u svega nekoliko dana.

– Nedvojbeno je riječ o šteti koju je počinio medvjed. Iako nismo našli otiske stopala kao prije nekoliko dana, to nam govori način na koji je stoka ubijena – kaže Dasović.

No, postavlja se pitanje, ako već uđe u tor i usmrti toliko jedinki, zašto medvjed baš nijednu ovcu nije pojeo.

– Zato što se medvjedi hrane lešinama. Kada bismo ostavili ove lešine ovdje, sigurno bi se vratio – objašnjava Dasović.

Treba napomenuti da u slučaju kada štetu počine lisice, risevi ili vukovi odštetu plaća Ministarstvo kulture. Ako su za to krivi psi lutalice, obveza podmirenja je na njihovim vlasnicima. Međutim, kada su za štetu krivi medvjedi, financijska odgovornost je na lovištu. Upravo je iz tog razloga nastala prepirka na poprištu subotnjeg incidenta između Dasovića i predstavnika Gama-lova Ervina Martinuša. Nezadovoljan nalazima vještaka, nekoliko leševa je otpremio na Veterinarski fakultet gdje bi se obdukcijom utvrdilo koja životinja je načinila obitelji Kosanović štetu od oko 130.000 kuna.

Lovište Darka Vrbanca

Mještani kažu da se ovaj posljednji masakr dogodio na području lovišta u vlasništvu V grupe, vlasnika Darka Vrbanca. Nitko od predstavnika nije bio u Jasenku, niti smo s njima uspjeli kontaktirati.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
tirkizna
14:00 09.05.2012.

U državi bezakonja vlasnici lovišta bi sva prava, ali ne i obaveze. Koja budaletina je u ovoj zemlji izmislila lovišta - životinjska stratišta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije