POSJET Predsjednik RH Stjepan Mesić u Orašju i Tuzli:

Mesić u Orašju i Tuzli: Priznajmo prošlost i gradimo budućnost

25.11.2008.
u 23:02

Na putu za Tuzlu gdje je na tamošnjem Sveučilištu, u povodu Dana državnosti BiH odr??ao predavanje, predsjednik RH Stjepan Mesić jučer se nakratko zadržao u Orašju, u motelu u sklopu benzinske crpke “Antunović”. Uz domaćina Tomislava Antunovića, uglednoga je gosta u ime lokalnih vlasti pozdravio općinski načelnik Đuro Topić.

Počasni doktor
- Na području općine Orašje čak 90 posto stanovništva su Hrvati. Ovaj je kraj jedini na području bosanske Posavine obranjen u Domovinskome ratu u kojem smo imali goleme ljudske žrtve i pretrpjeli isto tako velika materijalna razaranja. Po završetku rata krenula je obnova i od tada se puno ulaže u razvoj gospodarstva kao i drugih oblasti života u čemu nam značajnu pomoć pruža Vlada Republike Hrvatske. Uz njezinu potporu gradi se bolnica koja je već u završnoj fazi, nova srednja škola s učilištem, a u planu je još nekoliko, za ovo područje također važnih projekata koji će biti realizirani zajedničkim snagama - izvijestio je Topić.

Predsjednik RH Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo učinjenim napretkom i, prije svega, podizanjem uvjeta življenja u Orašju na višu razinu te se kroz razgovor s predsjednikom županijske Skupštine i članovima posavske Vlade upoznao s ostalim aktualnostima na ovome području. Nakon opaske kako u Orašje uglavnom samo “navrati”, Mesić je obećao kako će prvom prilikom doći i u službeni posjet ovome gradu.

Iz Orašja je u pratnji veleposlanika RH u BiH Josipa Vrbošića i generalnog konzula u Tuzli Josipa Jurasa nastavio put toga grada. Odazvao se pozivu da bude gost Skupštine TŽ-a i Sveučilišta u tome gradu čiji je počasni doktor znanosti postao svibnja 2005. godine. Predsjednik Mesić susreo se s rektorom, prof. dr. Džemom Tufekčićem, a razgovarao je i s dekanima fakulteta. Nakon toga održao je za oko 400 uzvanika predavanje o značaju ZAVNOBiH-u kao temelja državnosti BiH, a zatim je odgovarao na neka pitanja.

Narodi zarobljenici
Mesić je istaknuo kako je prostor bivše Jugoslavije, pa i JI Europe pun primjera na kojima bi se dalo dokazivati tezu kako su narodi ove regije kroz dobar dio svoje povijesti bili zarobljenici selektivnoga pristupa prošlim zbivanjima, isticanja samo nekih događaja i ličnosti i prešućivanja drugih.

- Malo grublje rečeno, to bi se moglo formulirati i ovako: stoljećima smo bili žrtve falsificiranja prošlosti i onih koji su je falsificirali. S tom neslavnom praksom i tradicijom napokon i za svagda trebalo prestati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije