PROCES BRDO-BRIJUNI

Milanović i Pahor domaćini summita zemalja zapadnog Balkana, dolaze Vučić i čelnici BiH

Visoki uzvanici na 307. Sinjskoj alci
Miroslav Lelas/PIXSELL
12.09.2022.
u 07:11

Na skupu su najavljeni albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednici Zoran Milanović i Borut Pahor, supredsjedatelji Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su pokrenuli Slovenija i Hrvatska, u ponedjeljak u Brdu kod Kranja domaćini su predsjednicima zemalja zapadnog Balkana na skupu čiji je cilj razmotriti kako ubrzati njihov put prema članstvu u Europskoj uniji. 

Na skupu su najavljeni albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja. 

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata. 

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije. Inicijativa inače ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine nije najavljen nijedan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel imala je tu ulogu u Dubrovniku 2014., francuski predsjednik Francois Hollande na prvom skupu u Brdu 2013., prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu bio tadašnji američki potpredsjednik, a danas predsjednik Joe Biden. 

Milanović je u Sloveniju stigao još u nedjelju. U Ljubljani je održao radni sastanak s Pahorom na kojem se razgovaralo o temama skupa, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Komentara 3

Avatar Balkanska_Analitika
Balkanska_Analitika
08:25 12.09.2022.

sastala se djeca komunizma

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
07:29 12.09.2022.

Milanović i Pahor domaćini summita zemalja zapadnog Balkana, dolaze Vučić i čelnici BiH i lijepo je vidjeti da taj europski predsjednik Borut prima tu plejadu balkanskih plemena koji se odriću jedni drugih makar su brača po krvi, jeziku i kulturi.

PV
prcko.vita
10:18 12.09.2022.

Zovete Vučića u EU, pa jeste li vi normalni? Čovjek otvoreno kaže da je uz Putina, ne uvodi sankcije, Šešelj mu glavni savjetnik. Da vi možda ne planirate opet Jugoslaviju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije