PREMIJER O AKTUALNIM DOGAĐAJIMA

Plenković otkrio detalje poskupljenja struje: 'Bit će u dvije faze'

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kao dio eurozone", intervju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
19.09.2024.
u 20:04

Premijer Andrej Plenković komentirao je poskupljenje energenata, porez na nekretnine, ali i nadolazeće predsjedničke izbore

Početak jesenskog zasjedanja donio je brojne teme, a premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne događaje. Najprije se osvrnuo na poskupljenja struje i plina. "Ovo povećanje cijena struje će biti u dvije faze, 6,5% pa još 3,5%, cijena plina koja je sad generalno na tržištu u ovom trenutku je prihvatljiva", kazao je premijer.

Komentirao je i porez na nekretnine, kazavši da je cilj reforme smanjenje broja praznih stanova i omogućavanje mladim ljudima pristup većim stanovima po pristupačnijim cijenama. "Taj porez već postoji u zadnjih 30 godina. On se zove porez na kuće za odmor, koji u sadržaju svom nije samo klasična vikendica. Mi u ovom trenutku vodimo završne konzultacije prije ponedjeljka kada će biti sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, gdje želimo i sa socijalnim partnerima još jednom, prije nego što ode u javno savjetovanje, cijeli taj paket njima predstaviti u potpunosti", poručio je za HRT.

Plenković je komentirao i očekivanu žestinu kampanje za predsjedničke izbore, uspoređujući je s kaosom prethodnih parlamentarnih izbora. Kritizirao je opoziciju, posebno predsjednika Zorana Milanovića. "Hrvati nikad nisu bolje živjeli, nikad veće plaće, nikad veće mirovine, nikad više zaposlenih, nikad manje nezaposlenih, Europska unija, euro, Schengen, sva ova strateška postignuća i nama netko ide kreirati atmosferu velike krize i katastrofe. To je bila perfidna laž i ne želim da se to zaboravi", kazao je, među ostalim, Plenković.

"Za razliku od oporbe, mi isporučujemo. Milanović ima jedan isprazni mandat u kojem je bilanca njegova doprinosa hrvatskom čovjeku nula, to jest pridonio je imidžu Hrvatske da je jedan dio vlasti je proruski orijentiran. To je njegovo postignuće i naslijeđe", dodao je Plenković, nakon čega se osvrnuo na kandidata HDZ-a, Dragana Primorca.

VEZANI ČLANCI:

"On će imati idealnu situaciju u smislu političke zrelosti, iskustvo izvršne vlasti, prozapadno orijentiran, zagovara poštivanje Ustava, vladavine prava i želi kulturni i civilizirani dijalog. Treba svojom kampanjom privući sve one u Hrvatskoj koji ne žele kaos, ne žele vulgarnost, ne žele neciviliziranost, ne žele vrijeđanje i ne žele da Hrvatska koja se desetljećima nastojala svrstati u zapadni krug, najedanput ima nekoga čiji je eho izjava da nismo sigurni gdje smo mi tu.

Je li možda Rusija agresor ili Ukrajina žrtva agresije. To bi Hrvatskoj trebalo biti upitno, ako slušate Milanovića, da. Mislim da on ima sve preduvjete da pobijedi, da će kako kampanja bude odmicala, on biti uvjerljiviji, vidljiviji i da će na kraju prevladati zdrav razum hrvatskih birača. To je ključ", poručio je.

FOTO Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kao dio eurozone", intervju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem
1/42

Komentara 48

PR
prajdali100
20:26 19.09.2024.

Za svojih pet godina na čelu predsjednika Republike Hrvatske neka netko navede jednu jedinu stvar kojom je Milanović pridonio Državi.Jednu ! I treba nam još 5 godina tog tipa ! Jasno se sjećam njegove izjave da nikada ne bi bio predsjednik Države a sad ide na drugi mandat.Nevjerojatno.

CH
chemica
20:22 19.09.2024.

Ako je cilj reforme smanjenje broja praznih stanova, e pa onda ga ne zovi porezom na nekretnine. Znaš, plenki, i građevinska zemljišta spadaju u nekretnine, a njih se ne oporezuje čak ni minimalnim haračem. Stoje parcele tako prazne desetljećima, dobrom dijelu se vrijednost i uvišestručila, a vlasnici, umjesto da ih stave u funkciju i prodaju nekom građevinaru, kako sami kažu, radije ih "čuvaju za djecu". Onu koja su pobjegla u Švedsku ili Irsku. E pa oderi to Plenkoviću, što ti je? Gdje je logika? Koja je razlika između prazne građevinske parcele za koju se kupci maltene tuku i stana koji zjapi prazan? A valjda tako mora biti, kada HDZ vodi državu.

DM
D'Mich
20:44 19.09.2024.

Ne znam je li bolje žive ali imaju mogućnosti više nego ikad. Ali kukaju od stoljeća sedmog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije