PRESEDAN

Milanović promociju kadeta organizirao na Pantovčaku, nije pozvao Banožića

Zagreb: Zoran Milanović na Pantovčaku primio kadete, Banožića nije ni pozvao na svečani prijem
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
03.11.2021.
u 11:06

Iako se promocija inače održava na Hrvatskom vojnom učilištu, ove je godine održana na Pantovčaku jer je predsjednik tako odlučio

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović uručio je danas u Uredu predsjednika činove i bodeže kadetima 14. naraštaja diplomskih i 15. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Hrvatskog vojnog učilišta koji su diplomirali u jesenskom roku na Sveučilištu u Zagrebu.

''Vi ste hrvatska vojna budućnost, a vaš prvotni zadatak je Hrvatska i domovina'', poručio je Milanović poručnicima koji su diplomirali na sveučilišnim studijima Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Milanović je najmlađim časnicima rekao kako će kao vrhovni zapovjednik voditi računa ''da se nađu tamo gdje se može najviše naučiti kako bi pomogli domovini, ali i da ih se ne izlaže nesmotreno i nepotrebno riziku od kojeg Hrvatska nema ništa i s kojima Hrvatska ne treba imati veze''.

''Hrvatska je obranjena. Da nije obranjena 1991. godine u nekoliko presudnih mjeseci, sve kasnije što je došlo poput slobode, neovisnosti, članstva u EU, osobne slobode i pravo da se traga za srećom, je tek tada postalo moguće. Vi ste nasljednici branitelja koji su najvažniji pripadnici našeg naroda u povijesti koja je duga'', izjavio je Milanović.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH je odlučio da se promocija kadeta ove godine održi u Uredu predsjednika RH, a ne na Hrvatskom vojnom učilištu (HVO) gdje se inače održava, a na promociju kadeta nije pozvan ministar obrane Mario Banožić.

Posljednjih tjedan dana traje sukob Milanovića i Banožića kojeg je predsjednik, uz ostalo, nazvao ''zlostavljačem vojske'' dok je ministar vrhovnom zapovjedniku poručio, uz ostalo, da je ''slučaj za psihijatriju''.

Žestoki verbalni sukob traje 10-tak dana, nakon što je ministar obrane Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Nastavio se prošlog tjedna, predsjednik Milanović je ministru obrane zabranio obraćanje na svečanoj prisezi 32. naraštaja ročnika u vojarni u Požegi, a ministar Banožić je zatražio  smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani".

Komentara 20

DU
Deleted user
13:02 03.11.2021.

Odmah opoziv slučajnog i greškom zalutalog na mjesto Predsjednika

DU
Deleted user
12:16 03.11.2021.

Ako je i vrhovni zapovjednik i predsjednik, tim više se treba držati zakona. kakav primjer komunikacije daje svima nama pogotovo djeci? jadni mi s takvim pred. i ministrom. Tko će prvi popustiti? Kaže se da pametniji popušta.

FN
Fr@njo
14:04 03.11.2021.

Bravo za ministra Bonozica..Izrekao je istinu koju bas drugi mlatimudani nemaju hrabrosti izreci..Sve sto je rekao o ludom konju , ispravno i tocno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije