Milanović putuje u Japan

Sastat će se i s upravom tvrtke koja želi Plomin C

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.06.2015.
u 19:00

Putuje sam, bez drugih ministara, na poziv japanskog premijera S. Abea

Zoran Milanović prvi je hrvatski premijer koji ide u službeni posjet Japanu. Putuje sam, bez drugih ministara, i to na poziv japanskog premijera Shinzõ Abea s kojim će se sastati u srijedu. U toj dalekoj azijskoj zemlji boravit će svega dva dana tako da mu je i raspored poprilično zgusnut.

Osim što će se sastati s japanskim premijerom, posjetit će i princa Naruhita, a održat će i sastanak s članovima Parlamenta.

Japanski “divovi”

Drugog dana posjeta planira sudjelovati na sastanku s investitorima i poslovnim liderima Japana zainteresiranima za unapređenje suradnje s Hrvatskom. Kako doznajemo u Vladi, sastanak će se održati u Japansko-gospodarskoj federaciji i na njemu će biti dvadesetak poslovnih ljudi, predstavnika velikih japanskih tvrtki kao što su Mitsubishi Corporation, Mazda motor corporation, Japan Tobacco international, Mitsubishi Chemical Holdings, Nippon Steel&Sumitomo metal corporation, Toshiba, Nissan, Japan Airlines...

Znakovito, na sastanku će biti i predstavnici tvrtke Marubeni, jedne od najvećih japanskih korporacija koja je najbliža dobivanju posla s HEP-om za gradnju termoelektrane Plomin C.

Prva veća investicija

Riječ je o projektu vrijednom između 800 milijuna i milijardu eura, što ga čini jednom od najvećih investicija u Hrvatskoj. Dođe li do sklapanja posla s Marubenijem, bila bi to svakako i prva veća japanska investicija u Hrvatskoj. Vlada je još u svibnju prošle godine Plomin C uvrstila na listu strateških projekata. Sve su to dovoljni razlozi da se premijer Milanović “otisne” na tako daleko, a opet kratko putovanje.

Nije Japan jedina zemlja u koju je hrvatski premijer prvi put otputovao službeno. Prošle godine, u ožujku, Milanović je odletio i za Australiju i Novi Zeland gdje je proveo 13 dana. Prije dva tjedna bio je u službenom posjetu Kazahstanu. Za razliku od Japana, u Astanu su s Milanovićem otputovali i ministar obrane Ante Kotromanović te tridesetak predstavnika najvećih hrvatskih tvrtki koji su u Kazahstanu sudjelovali na Poslovnom forumu.

>>Milanović: Legitimno je očekivati da te banke ne prevare i unište

>>'Nismo lako povlačili tu vrstu političkog oružja, sada moramo'

Komentara 14

DE
demokršćanin
22:08 13.06.2015.

Neka upita svoje "savjetnike" kakav je rejting japanske tvrtke zainteresirane za Plomin.Vidljivo je kako ga savjetuju i u ostalim pitanjima pa nije čudo da im je povjerovao.Jadan on uz ovakve savjetnike,a jadni i svi mi sa svima njima.

DO
DOMOLJUB
23:41 13.06.2015.

Nema kruha od brasna sto ga mijesi milanovic ...

SV
smiljan vuk
20:52 13.06.2015.

HAHAHAHAHAHA sdp-ov SMRANADER OTISAO PO REKET KOD JAPANACA pa ce novac ostaviti odmah u " BANK OF TOKIO"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije