OBLJETNICA OSNUTKA BRIGADE 'PAUCI'

Milanović: Andrija Matijaš Pauk poginuo je u zadnjim izdisajima rata, jer je politika to htjela

Split: Nakon polaganja vijenca u kapelici, Milanović, sudjelovao na prisezi vojnih novaka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
28.04.2022.
u 11:57

– Još jednom čestitam vam od srca, ali i s glavom prisegu. Ona je kratka i jasna i svaki put se podsjetite. Jasna je zato da ne bi bilo dilema. Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti – rekao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade "Pauci".

U spomen-kapelici "Sveti Križ" Dračevac položio je vijenac i zapalio svijeću, a vijenac su položile Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga udovica i djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s Udrugom veterana Četvrte gardijske brigade.

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić.

Nakon polaganja vijenaca, Milanović sudjelovao je na svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne "Pauci", poslije čega je održao kratki govor.

– To je, koliko znam, druga prisega, prva je bila ona po završetku osposobljavanja. To je bila prisega slična ovoj koju ste danas izgovorili. U onoj prvoj prisegnuli ste da ćete čuvati Hrvatsku, njezin ustavno-pravni poredak, njezine granice... dakle sve ono što je sveto modernoj demokratskoj državi. Hrvatska i prije svega Hrvatska, tek onda sve drugo – rekao je Milanović.

– Danas ste to produbili i proširili, prisegnuli ste da ćete služiti hrvatskom narodu, točnije cijelom hrvatskom narodu. To je duboko i važno obećanje. Služit ćete im tako da vas vodi odgovorna i demokratska humana politika koja prije svega ima interes Hrvatske. Vaš zapovjednik, slavni Andrija Matijaš Pauk, poginuo je u zadnjim danima i trenucima rata. Poginuo je u susjednoj državi, u neovisnoj državi koja nije Hrvatska, ali u njoj žive stotine tisuće Hrvata. Poginuo je zato što je politika to htjela... Međunarodna zajednica, Sjedinjene Američke Države... kada su hrvatski ciljevi i ambicije u tom ratu već ustvari bili ispunjeni. Poginuo je s još nekima u zadnjim izdisajima rata. To nikada ne smijete i, siguran sam, zaboraviti nećete. To je žrtva koja je po svojoj težini i simbolici drukčija. Ginuli su i drugi i svaki poginuli je jednako vrijedan, ali u toj smrti, tom gubitku ima neke simbolike i pouke – rekao je Milanović.

– Još jednom čestitam vam od srca, ali i s glavom, prisegu. Ona je kratka i jasna i svaki put se podsjetite. Jasna je zato da ne bi bilo dilema. Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti – rekao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je u četvrtak pripadnicima 4. gardijske brigade Pauci 31. obljetnicu ustrojavanja te brigade te istaknuo kako su svoju hrabrost pokazali kada je bilo najvažnije, u Domovinskom ratu.

"Svoju hrabrost pokazali ste onda kada je to bilo najpotrebnije, u Domovinskom ratu iz kojega je Hrvatska, zahvaljujući mudrom političkom vodstvu i hrabrim hrvatskim braniteljima, izašla kao pobjednica", stoji u čestitki ministra Medveda.

"Vaš častan ratni put uzor je mladim hrvatskim vojnicima kako se voli i brani domovina. Slavna crvena beretka služi na ponos svima vama, a posebno vašim nasljednicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske".

Medved ističe kako je žrtva hrvatskih branitelja ugrađena u temelje samostalne i neovisne Hrvatske.

"Prisjećajući se svih poginulih, nestalih i umrlih Pauka, izražavamo poštovanje njihovim obiteljima jer njihova nas žrtva trajno obvezuje i povezuje. Dragi Pauci, neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje, kao i u Domovinskom ratu u kojem ste pronosili slavu Četvrte pod vašim čuvenim geslom: "In hoc signo vinces." U tom ste znaku pobijedili i budite na to ponosni", stoji su čestitki ministra hrvatskih branitelja.

Ključne riječi

Komentara 23

DR
DrugZoka
13:04 28.04.2022.

Slava i ponos !! Sve je to Četvrta

AB
abram
13:23 28.04.2022.

trenutni vrhovni zapovjednik nije dostojan spominjati ime Andrije Matijaša Pauka

JU
juma
12:01 28.04.2022.

Tko ga je uopće zvao? Opet će biti ja i samo ja, a svi ostali najgore uvrede i objede. Za povod zbog kojeg je pozvan nikad ga nije bilo briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije