zeleno svjetlo dobilo njih 13

Milijun kuna za turističke projekte učenika

Karlovac: Ministrica Brnjac obišla 34. Dane piva i sudjelovala u radionici kuhanja piva
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
10.12.2022.
u 17:52

Među prijavljenima su Štorija o cukru iz Biograda, Aromatični solarni vrt u Topuskom, Tradicija na suvremeni način iz Pregrade...

Od 39 projekata pristiglih na natječaj za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, zeleno svjetlo dobilo ih je 13. Za realizaciju odabranih projekata Ministarstvo turizma podijelit će 975.000 kuna. Maksimalan iznos je 80.000 kuna, a većina škola, budući da za svoje projekte imaju i partnere, i dobije upravo taj iznos.

Iznosi povećani

- Tim programom želimo motivirati mlade na usvajanje novih vještina i praktičnih znanja već tijekom njihova obrazovanja, jer je praksa najbolji način na koji se mladi u turizmu mogu dodatno usavršavati. Ove smo godine i povećali iznose, a poseban naglasak stavili na komponentu održivosti kako bismo podigli svijest o važnosti razvoja održivog turizma. Vjerujem da upravo praktičnim i kreativnim radom učenici dobivaju istinski poticaj za budući rad u turizmu, a svojim inovativnim i kreativnim rješenjima stvaraju temelje za nove uspjehe našeg turizma - poručila je ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja napominje da se i takvi projekti uklapaju u ciljeve Strategije razvoja održivog turizma do 2026. - Direktno su povezane sa strateškim ciljem 3, o konkurentnom i inovativnom turizmu, u kojem su adresirane aktivnosti vezane za jačanje ljudskih potencijala u turizmu.

Mafini po starinski

Kriteriji za projekte su povezivanje obrazovnog sustava i poslodavaca, poboljšanje pristupačnosti turistima s invaliditetom te ublažavanje utjecaja turizma na klimu i okoliš, a tijekom posljednjih šest godina Ministarstvo turizma finaciralo je 97 takvih projekata s ukupno 3,1 milijun kuna. Među ovogodišnjim projektima su Štorija o cukru Srednje škole u Biogradu na Moru, Aromatični solarni vrt Srednje škole Topusko, Keep IT Green&Clean splitske Turističko-ugostiteljske škole itd., a jedan od njih je projekt Tradicija na suvremeni način Srednje škole Pregrada.

- U projekt će biti uključeno tridesetak učenika naše škole i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok - otkriva Valerija Hržica iz Srednje škola Pregrada.

- Peći ćemo mafine za uskrsni sajam koji se tradicionalno održava u Zaboku. Dakle, to će biti spoj modernog kolača i ovdašnjih tradicionalnih sastojaka kao što su mak, limun i jabuka. Recept za mafine je napravljen u našoj školi, gdje ćemo ih za tu prigodu ispeći tristotinjak. Svi sastojci bit će s naših lokalnih OPG-ova. Mafini će se dijeliti posjetiteljima uskrsnog sajma, a bit će bezglutenski i posluženi u posudicama od recikliranog materijala i gline. Također, učenici će od recikliranih materijala izraditi i uskrsne ukrase za Gradsku pekaru Pekom, a cilj je da ta pekara mafine po našoj recepturi uvrsti u svoju redovitu ponudu. U planu je i nekoliko radionica za đake OŠ Ljudevit Gaj o bezglutenskoj prehrani - otkriva naša sugovornica neke od aktivnosti iz projekta Tradicija na suvremen način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije