HDZ i zdravstvo

Milinović: Neka Hebrang bude bez brige, bolnice nećemo zatvarati!

milinovic
Željko Hladika/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
16.03.2010.
u 18:44

Ako se Hebrang doista zauzima za povećanje participacije, tomu ću se oštro suprotstaviti. Naše participacije iste su kao u EU, 20 posto – napominje ministar.

Hoće li štednja zatvoriti neku od 66 hrvatskih bolnica? Stanovnici koje bi županije mogli ostati bez bolnice? Na tim pitanjima nema ni razilaženja u mišljenjima, ni svađe između dvojice HDZ-ovca, bivšeg i aktualnog ministra zdravstva Andrije Hebranga i Darka Milinovića, što su neki mediji ovih dana tvrdili.

Nema različitih stavova

– Ne podržavam ideje o ukidanju bilo koje bolnice u Hrvatskoj, a ni u HDZ-u o tome nema različitih stavova. Čini se da ima onih koji bi željeli takav raskol, ali i ovaj ćemo im put uskratiti to zadovoljstvo. HDZ se zauzima za racionalizaciju poslovanja, što potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Milinović uspješno provodi. Zdravstvena se reforma uspješno odvija i daje rezultate – izjavio je Hebrang te dodao da Milinović nikada nije spomenuo ukidanje bilo koje bolnice.

– Ako je istina da je prof. Hebrang izjavio da će se protiviti gašenju bolnica, neka bude bez brige, jer gašenja bolnica neće biti! Ali sigurno ima prostora za racionalizaciju u bolničkom sustavu i na tome ću inzistirati. I dalje ću nastojati racionalizirati cijeli zdravstveni sustav, što je iznimno potrebno s obzirom na državni proračun. Međutim, očito je da su neki – ne mislim ni na koga pojedinačno – prespavali reformu ili je ne razumiju, pa napominjem da participacije u Hrvatskoj iznose 20 posto, isto kao i u EU. Ako je istina da se prof. Hebrang zauzima za povećanje participacije, jasno je da ću se tomu oštro suprotstaviti – kaže ministar zdravstva.

Rasteretili proračun

– Jer, na osnovi participacija i dopunskog osiguranja bolnice su prihodovale oko 900 milijuna kuna, a u primarnoj zaštiti participacijom od 15 kuna ostvareno je oko 450 milijuna te smo sa 1,3 milijarde kuna rasteretili proračun. Ni povećanje participacije građana ne dolazi u obzir – tvrdi Milinović.

Komentara 25

N7
No.77
20:46 16.03.2010.

Apsolutno jako dobra tema i dokaz kako svatko ima pravo za svoje mišljenje i samo neka se tako nastavi. Jer više razovora na istu temu može samo donijeti više rješenja.

Avatar taxmen
taxmen
09:33 17.03.2010.

bolnice ne zatvarati ali neke treba pod hitno

SI
sifoklop
20:12 16.03.2010.

Neće daleko HDZ ni sa dadom ni sa Hebrangom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije