Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon uvođenja eura

Filipović o podizanju cijena: Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći, na stolu su i crne liste

Zagreb: Izjava ministra Filipovića nakon sastanka s predstavnicima trgovaca
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
03.01.2023.
u 10:25

Neopravdano podizanje i zaokruživanje cijena neće proći. U periodu pred nama očekujemo sniženje cijena jer nema razloga da bude drugačije budući da smo u nezapamćenoj energetskoj krizi osigurali razumne cijene goriva i struje, kazao je ministar

U Ministarstvu gospodarstva završio je sastanak ministra Davora Filipovića s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog podizanja cijena proizvoda. Trgovci su brzo otišli sa sastanka. "Razgovarali smo o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te konverziji kune u eure. Inflacija je 13,5 posto. Na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića. Vlada je u nezapamćenoj ekonomskoj krizi osigurala razumne cijene struje i goriva, a trgovački lanci povećavaju cijene  i na takav način pokušavaju prevariti hrvatske građane i to im neće proći", kazao je Filipović. 

"Neopravdano podizanje i zaokruživanje cijena neće proći. U periodu pred nama očekujemo sniženje cijena jer nema razloga da bude drugačije budući da smo u nezapamćenoj energetskoj krizi osigurali razumne cijene goriva i struje", kazao je ministar.

"Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći i Vlada će učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana", kazao je. 

"Došlo je do povećanja cijena, Državni inspektorat i svi drugi radit će svoj posao kako bi zaštitili hrvatske građane", dodao je. 

"Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor. Očekujem da krenu smanjivati cijene, a ne stalno dizati", rekao je.

"Na stolu su i crne liste, zamrzavanje cijena širokog spektra proizvoda, baš sve je na stolu. Ipak vjerujem da ćemo pronaći jedan razuman dogovor. Svi moraju podnijeti cijenu krize ", kazao je ministar. 

Inspektori su na terenu i provjeravaju sve nelogičnosti, kazao je Filipović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga. 

"Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje € nije razlog za povećanje cijena roba i usluga", napisao je na Twitteru. 

 

Video: Ova besplatna aplikacija je hit, u par sekundi riješit će vas muka s eurom i preračunavanjem

 

Komentara 76

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
10:26 03.01.2023.

Damire zeleno je.

ZO
zoranos
10:52 03.01.2023.

Pisao sam već jednom - banane su odjednom u 11. mjesecu poskupile za 10%! Sjetite se kad su smanjili poreze na voće i povrče banane su bila oko 9kn i to su reklamirali svi na veliko kako je pala cijena. Onda su potiho digli cijenu na 9.99kn mjesec dana kasnije - i evo ih mjesec prije uvođenja eura 10.99kn i to instant u svim trgovačkim centrima! BTW danas išao u Konzum i kupio banane po 8.99kn - kako to, kako to???

BE
Berri
11:17 03.01.2023.

Vrlo je bitno ne ići na Petrol i Crodux. Svaki građanin bi trebao bojkotirati spomenute tvrtke ili barem, ukoliko je nužno točenje, natočiti neku simboličnih 10 litara. Isto tako treba i s Lidlom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije