Diplomacija

Ministar Jandroković na molitvenom doručku s Obamom

\'19.08.2010., Zagreb - Na Markovom trgu u Banskim dovrima odrzana je redovna sjednica Vlade, prva nakon godisnjeg odmora. Gordan Jandrokovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL\'
Marko Lukunić/PIXSELL
03.02.2011.
u 16:07

Razgovarali su i o aktualnome političkom stanju u regiji jugoistočne Europe

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak ujutro u Washingtonu, na 59. Nacionalnom molitvenom doručku. Iz Hrvatske su za tu prigodu doputovali saborski zastupnici Ivan Bagarić i Milorad Pupovac, a pozvana je i naša veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović.

Domaćin je bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, a pozvani su brojni članovi američkog Kongresa te visoki dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora iz više od 130 zemalja svijeta. Ovaj skup jedinstvena je prilika okupljenim čelnicima da u duhu prijateljstva pridonesu većem međusobnom razumijevanju i jačanju odnosa u svijetu. Nacionalni molitveni doručak održava se u Washingtonu prvog četvrtka u veljači još od predsjednika Eisenhowera, 1953. godine. Zamišljen je kao forum za okupljanje političkih, društvenih i poslovnih čelnika svijeta kako bi dodatno unaprijedili međusobne odnose.

Razgovarali i o ukidanju viza

Jandroković je u srijedu navečer razgovarao u Washingtonu s posebnom savjetnicom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a Elizabeth Sherwood-Randall.

Složili su se u ocjeni o odličnim bilateralnim odnosima na svim područjima suradnje. Ministar Jandroković uputio je pritom zahvalu Americi na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj, a posebice tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Izvijestio je sugovornicu o aktualnostima i postignutom napretku u hrvatskome pristupnom procesu te izrazio uvjerenje u dovršetak pregovora tijekom aktualnoga mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Sherwood-Randall naglasila je da SAD pruža punu potporu Republici Hrvatskoj u Europskoj uniji te kako će naše članstvo dati pozitivan signal svim zemljama regije.

Rezimirajući ukupne bilateralne odnose, ministar Jandroković posebno je predstavio korake poduzete s hrvatske strane da bi se ispunili uvjeti za liberalizaciju viznog režima sa Sjedinjenim Državama te podržao potpisivanja Sporazuma o zračnom prometu zaključivši da će njegova primjena pozitivno utjecati na razvoj turističke suradnje. S time se složila Sherwood-Randall, ističući da podupire hrvatske napore oko programa izuzeća od viza te naglasila izuzetnu suradnju i učinak pripadnika Hrvatske vojske u misiji ISAF u Afganistanu.

Razgovarali su i o aktualnome političkom stanju u regiji jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na poslijeizbornu situaciju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je ponovljeno da SAD cijeni konstruktivnu ulogu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Ministar Jandroković informirao je savjetnicu Sherwood-Randall i o trenutačnom stanju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije te podsjetio na konkretne primjere regionalne suradnje kojima Republika Hrvatska nastoji doprinijeti jačanju mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.

 

Komentara 11

UN
unbekant
16:20 03.02.2011.

uvesti odmah vize za americke drzavljane,koji dolaze u Hrvtasku,e kad oni nama ukinu vize,onda i mi njima dozvoliti normalan ulazak u nasu zemlju,ili Hrvtaska jos nije medjunardno priznata od strane amerike.

V4
Vladimir12-4
16:42 03.02.2011.

Oko dva milona Hrvata ide godisnje u Ameriku, pa je to jaaaako vazno.

KA
karambita
16:32 03.02.2011.

Meni nikako nije jasno da je ovaj lik jos uvijek ministar vanjskih poslova. Kad god prica, retorika mu je ista, ko pjesmica, naucena na pamet...kao po necijem diktatu....on mi izgleda kao izgubljena ovca od svog stada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije