'probio proračun'

Ministar Ranko Ostojić kazneno prijavljen zbog zloporabe položaja!

Ranko Ostojić (1)
Anto Magzan/Pixsell
06.03.2013.
u 11:49

Nije došlo do prekoračenja u trošenju novca i nema povrede Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kaže Ostojić

Opći sindikat MUP-a podnio je prije nekoliko dana kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegove pomoćnice za pravne poslove i ljudske potencijale Sanje Čanković.

Trebao jamčiti, a nije

Njih se u toj kaznenoj prijavi tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Ostojić je, navodi se, kao ministar unutarnjih poslova prekoračio rashodnu stranu proračuna za 2012. godinu najmanje 200 milijuna kuna, zbog čega je proračun morao na rebalans pa ga se okrivljuje za povredu Zakona i Uredbe o fiskalnoj odgovornosti. U prijavi sindikat navodi odredbe Uredbe prema kojima je Ostojić trebao jamčiti zakonito, namjensko i svrhovito trošenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrolu u okviru proračuna.

Ostojića i njegovu pomoćnicu S. Čanković u kaznenoj prijavi se tereti da nisu većoj skupini zaposlenika MUP-a u zakonskom roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskog zvanja omogućili da polože ispite za odgovarajuća zvanja.

Sumnjiči ih da svjesno i svojevoljno nisu formirali ispitne komisije i da su tako oštetili veći broj policijskih službenika jer se oni bez zvanja nisu mogli kandidirati na internim natječajima za rukovodeća radna mjesta, a to onda znači i da nisu mogli dobiti veća materijalna prava i nisu mogli redovito napredovati po propisanim uvjetima. Uredba je stupila na snagu 14. studenog 2011.

Predsjednik Općeg sindikata MUP-a Siniša Mihelić kaže da sindikat već više od godinu dana upozorava na neracionalno trošenje sredstava u MUP-u te da je proračun prekoračen i zbog toga je morao na rebalans potkraj prošle godine iako su znatno smanjena prava zaposlenika MUP-a po kolektivnim ugovorima.

Poruka policajcima

– Što se tiče neosnivanja komisije za polaganje zvanja, riječ je o totalnoj neodgovornosti i neradu kojom su generacije policajaca, koji bi trebali u budućnosti preuzeti odgovornost za rad MUP-a, nepovratno oštećeni i time im se šalje poruka da se školovanje u policiji ne vrednuje – kaže Mihelić.

U MUP-u pak kažu da je njihov ukupni proračun za 2012. godine iznosio je 4,379 milijardi kuna, a ukupni rashodi 4,273 milijarde kuna, čime su ostvarili pozitivan financijski rezultat poslovanja za prošlu godinu.

– Iz navedenog je jasno vidljivo da nije došlo do prekoračenja planiranih financijskih sredstava te sukladno tome nema ni povrede Zakona o fiskalnoj odgovornosti – kažu u MUP-u za svoj proračun koji je pokrpan u zadnji čas rebalansom potkraj prošle godine.

>>Ostojićevo kadroviranje: Interni natječaji za podobne

Komentara 27

TM
tesla moj ponos
10:25 07.03.2013.

Dinastija Ostojića nakon dinastije Mladineo!

DR
drugPlenky
21:29 06.03.2013.

Pitam se pitam

PA
passat
18:14 06.03.2013.

Od ta tri Ostojića Ranka,Rajka i Veljka ima li i jedan da je hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije