Radoboj

Ministar Zmajlović otvorio Edukacijsko-promidžbeni centar

Radoboj (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
27.03.2013.
u 12:58

U Europsku uniju ulazimo s velikim bogatstvom bioraznolikosti, a 37 posto kontinentalnog dijela Hrvatske koje ulazi u Naturu 2000, svjetsku i europsku ekološku mrežu, veliko je bogatstvo ali i odgovornost, rekao je Zmajlović

U Europsku uniju ulazimo s velikim bogatstvom bioraznolikosti, a 37 posto kontinentalnog dijela Hrvatske koje ulazi u Naturu 2000, svjetsku i europsku ekološku mrežu, veliko je bogatstvo ali i odgovornost.To je rekao Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode u Radoboju u Krapinsko- zagorskoj županiji, gdje je otvorio Edukacijsko-promidžbeni centar.

Samo europski dio Nature 2000, dodao je, ostvaruje godišnje između 200 i 300 milijardi eura profita što znači da i našu ekološku mrežu moramo gledati kao priliku za razvoj. O dijelu kontinenta koji ulazi u Naturu 2000 se ne licitira i ono se ne može smanjivati jer se određuje prema znanstvenom kriteriju i biogeografskom položaju zemlje, poručio je ministar. Međutim, ukoliko se planiraju određeni zahvati u tom području, onda postoje zakonom propisani postupci i procedure koji procjenjuju na koji način će zahvati utjecati na ekološku mrežu odnosno koje mjere treba poduzeti da se oni ublaže, objasnio je ministar. 

Tako će se u Radoboju održavati edukativne radionice, predavanja i izložbe u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ. Prva radionica, najavila je ravnateljica Dijana Klasić, pod naslovom “Putevi i stezice naše Strahinjčice”, provodi se za djecu iz OŠ ‘August Cesarec’ iz Krapine. Ukratko, ova je ustanova dobila od Općine novouređeni prostor od 90-ak kvadrata na 30 godina bez naknade. Centar koji se uređivao godinu i pol, financiran je s milijun i pol kuna dobivenih bespovratno od Svjetske banke. Zgrada centra je smještena u blizini voćnjaka starih sorti “Radobojski trnac” i nalazi se u sklopu budućeg Zavičajnog muzeja, stare osnovne škole koja se također preuređuje. Kako je obećao radobojski načelnik Anđelko Topolovec, muzej će se otvoriti 21. travnja ove godine.

 Muzej zavičajne zbirke vrijedan je 3,5 milijuna kuna od čega je milijun kuna dobiveno od Fonda za energetsku učinkovitost, 800 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 600 tisuća kuna od Ministarstva kulture. - Više od 50 posto novca dobiveno je na temelju dobrih projekata od ministarstava, a ostalo iz općinskog proračuna, rekao je Topolovec.

 Kada muzej bude otvoren, na prvi kat preselit će se i službenici općine. Osim toga obje zgrade imaju sustav grijanja i hlađenja pomoću toplinske pumpe, prve takve vrste u županiji.

 Privući mlade

 Županica KZŽ Sonja Borovčak vjeruje kako će Radoboj privući mlade iz cijele Hrvatske jer “kada naša djeca idu na Jadran, zašto njihova ne bi došla u Zagorje”. Na otvorenju je bio i Ivan Ištok, član Uprave Hrvatskih šuma i bivši ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u županiji, koji je vodio projekt u nastajanju. Na uspostavi centra je radio i bivši župan Siniša Hajdaš Dončić, dok je na jučerašnje otvorenje došao i saborski zastupnik Željko Kolar.     

>> Zmajlović: Ne tražim da građani počnu dizati tužbe zbog otpada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije