KBC ZAGREB

Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: 'Tumor djeteta rapidno raste i pritišće dijelove mozga'

Foto: PIXSELL/RTL
1/3
11.05.2022.
u 12:35

Tvrdnja da fetus nema hidrocefalus, koju je, citirajući ravnatelja KBC-a Zagreb Antu Ćorušića, prošli tjedan prenio ministar Vili Beroš, ne stoji. Kao što ne stoji ni da je trudnica u šoku dobila psihološku pomoć, što je ministar također tvrdio.

Mirela Čavajda, trudnica kojoj četiri zagrebačke bolnice nisu htjele napraviti prekid trudnoće, dobila je novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg.

Nalaz magnetske rezonancije koju je Mirela Čavajda napravila jučer na Rebru pokazuje da je situacija s njenim fetusom još teža nego što je to pokazao MR na Svetom Duhu otprije dvadesetak dana. U međuvremenu je došlo do pogoršanja jer tumor na glavi fetusa rapidno raste. 

– U nalazu stoji da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava – potvrdila nam je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. 

Nalaz sa Svetog Duha tvorbu je opisao dimenzijama 60X40 mm, no sada su je liječnici iz KBC-a Zagreb evidentirali dimenzijama 70x50x60. Navode i da tvorba pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus i to veličine 24 mm te su uočene velike ciste u mozgu.

U nalazu MR-a sa Svetog Duha od 21. travnja stoji da uslijed kretanja fetusa "brojni artefakti ometaju analizu", da se vidi "heterogena tumorska tvrorba desne cerebralne hemisfere veličine cca 60x40 mm koji potiskuje desnu stranu mozga i mali mozak". Navodi se i da je "posljedično komprimirana desna lateralna klijetka bez jasnih znakova hidrocefalusa".  

Beroš je tvrdio da je M. Čavajda dobila psihološku pomoć na temelju dokumenta kojeg smo dobili na uvid  - plana zdravstvene njege pacijentice kojeg je dobio sa Svetog Duha, a koji utvrđuje da je pacijentica Mirela Čavajda  za vrijeme hospitalizacije iskazala smanjenu razinu straha nakon nekih postupaka. Postupci koji se navode su: stvoriti profesionalno-empatijski odnos, poticati trudnicu na verbalizaciju straha, stvoriti osjećaj sigurnosti redovito informirati trudnicu o planiranim postupcima liječenja, usmjeravati je na pozitivno razmišljanje i omogućiti joj sudjelovanje u donošenju odluka. Dokument je sastavljen 19. travnja. 

Podsjetimo, ministar Vili Beroš prošli je tjedan rekao da se u nalazu iz bolnice Sveti Duh ne vidi hidrocefalus ni pritisak tumora na likvorske putove. Tom prilikom rekao je da bi prisutnost ovih problema bio razlog za hitnu intervenciju.

"Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić izvijestio me da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje jest da je u takvom slučaju moguće neurokirurške liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se dozna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje", rekao je Beroš.  

Ministar Beroš zatražio je od Inspekcija ministarstva zdravstva da izvrši nadzor nad sve četiri bolnice kojima se Mirela Čavajda obratila, a koje su je šutke odbile.

Slovenija je, dodajmo, odobrila Mireli prekid trudnoće, ali ona još čeka odluku komisije u Zagrebu.

 

Komentara 49

ZO
zoranos
13:20 11.05.2022.

Dok se oni naslikavaju i dogovaru sa odvjetnicima tko će koga i kako mogli su u međuvremenu napraviti carski rez i bebu hitno operirati i možda joj spasiti život. Ali eto tko ti je kriv što si beba i što si nemoćan ... interesi drugih su primarni!

TM
trade_mark
13:17 11.05.2022.

ginekolozi u bolnicama imaju priziv savjesti, ali u svojim privatnim klinikama vjerojatno nemaju takve moralne dvojbe.

ST
stefj
14:45 11.05.2022.

Ajme, sada se natežu, a vrijeme prolazi. Također, tvrdnja novinara da je Beroš nešto krivo prenio, ako je prenio stanje fetusa od prije 20 dana je smiješna. Stanje danas nema veze sa stanjem od prije 20 dana... Umjesto da je dotična otišla u Sloveniju i riješila stvar, sada se tu politički natežu svi skupa, koriste situaciju za političke napade i skupljanje bodova. Po meni je tu i dalje glavni problem u javnim strukturama, a ne u prizivu savjeti, stvar je u doktorima kojima se ne da raditi i koji ne žele preuzimati odgovornost. U krajnjem slučaju, stvar je i u komisiji koja se morala sastati i donijeti odluku pred 2 tjedna... Vidim da nije problem niti u novcu, jer je donacijama skupljeno i više nego dovoljno... Po meni je dotična gospođa trebala gledati svoj interes i riješiti to pred 2 tjedna, ne slušati feminističke odvjetnike ili moralizirajuće političare i doktore. Radi se o njezinom zdravlju, a lako se kasnije natezati preko novina, ako postoji želja, pa tjerati neku pravdu... Imamo loše zdravstvo radi birokracije, radi izostanka konkurencije, radi nepotizma i miješanja politike, a ne radi priziva savjesti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije