TAJNE PUTNIH PIĆA

Mirjana Hrga davno me naučila da su banjolučki ćevapi bolji od sarajevskih

Zagreb: Buffet Stari Kotač
Sanjin Strukic/PIXSELL
24.09.2023.
u 12:02

Legendarni kroničar skrivenih zagrebačkih kutaka i podruma piše o svojim burnim doživljajima

GOSPODARI MOJIH SUZA

Klub književnika, Bulldog (rujan 2023.)

– Kad sam pročitala zadnju stranicu, rasplakala sam se – reče mi Antonia Furjan prije promocije Gavranova romana "Portret duše".

– Ma hajde! – rekoh.

– Rasplakat ćeš se i ti. Furaš se na muškarčinu, a iza fasade je mekana duša – umiješa se autor u našu spiku.

Danas mi se baš plakalo.

Točno je deset godina otkako me napustila moja Zdenka. Moja ljubav. I puno više od toga.

Strpjet će se knjiga koji dan. Da očvrsnem. I ne zaplačem.

Slatko mi je bilo gledati kako je saborski zastupnik Marin Miletić jedva dočekao kraj promocije. Da zagrli svoju dragu. Glumicu Kristinu Krepelu, koja je, s kolegicom Nevenom Vukes, čitala odlomke iz romana. Nije ispuštao njenu ručicu ni kad su se opraštali od autora.

Dirljivo i lijepo. Za telenovelu.

– Dosta mi je u pisanju pomogao Dimitrije Popović jer je vrlo važan lik u romanu slikar – reče Miro.

A Dimitrije doda kako je pročitao radnu verziju. U jednom dahu.

Čim je označen kraj službenog dijela, Dule Valentić izleti na balkon zapaliti.

– U CKT-u Ksenija Marinković, Nadja Cvitanović, Robert Kurbaša i ja radimo Odorčićev komad "Beskućnici".

– Uloga k'o pisana za tebe – uzvratim.

– A Dule i ja znamo i zašto.

Slikar Zlatko Kauzlarić Atač ne diže se iz fotelje u Klubu književnika. Ni za vrijeme domjenka.

– Ubiše me bolovi u kičmi. Ne mogu stajati – objasni mi.

A kada do njega doleprša dim s balkona. Diže se k'o zvrk. I pravac kod Papundeka.

– Moram nažicat' cigaretu.

Duhan je očito jači od bolova u leđima.

Jakovu Gavranu čestitao sam 35. rođendan. Potom s knjigom u ruci krenuh put Bulldoga. Na terasi Soldo, Suki i Janjanin.

– Vidim, puno čitaš. Da nema Zekine i Cicine monografije, nikad ne bih uzeo knjigu u ruke – ruga mi se Rajko.

A ja stvarno jedva čekam uroniti u jedanaesti Gavranov roman – 400 stranica.

– One zadnje bit će vlažne od suza – ponavlja Antonia.

Meni je, zasad, favorit Mirin prvi roman. "Zaboravljeni sin".

Ali kad se s "Portretom duše" vratim u svijet nepodnošljive samoće, tko zna...

VEZANI ČLANCI:

NISAM ZNAO DA JE I DINO DVORNIK BIO MILJENKO

Malo o iću i piću (rujan 2023.)

Jedan od mojih šefova u Večernjaku inspirirao me da malo prčkam po iću i piću. I miješam se u posao Veljku Barbieriju.

Napisao naš diša Ivanuš na svom profilu: "Domaći burek s pizzom?! Pizza s ćevapima?! Pljeskavica sa štruklama?! Čobanac s oradom… Kamo ide ovaj svijet?"

I eto inspiracije.

A što se tiče svijeta, on ide polako, ali sigurno, u onu lijepu materinu iz koje smo svi iscurili. U njega.

Inače, kad se kladim, kladim se isključivo u klopu. U meni najdraže zalogaje. Fileke, bučnicu, rajžlec, brizle, ćevape…

One delikatesne teleće žlijezde najbolje peče moj prijatelj od prije o-ho-ho godina Josip Jurčević Jura.

Virtuoz u biznisu. I na roštilju.

Oklade uglavnom dobivam. Jer sam ziheraš.

Ali neki dan. Pušiona.

– Ti si Miljenko, a i Dino Dvornik je bio Miljenko – uvjerava me lega iz Osijeka.

– Ma, ne budali – uzvratim.

– Oklada?

– Žemo!

Slijedi istraga. Koja me opali po polupraznom novčaniku.

Dino Dvornik je službeno bio Dino. Ali krsno ime mu je Miljenko. Po didu.

I tako ja Miljenko zbog Dine Miljenka moram tiplati fileke. Poznavao sam Dinu, ali da smo imenjaci…

Okladu ću riješiti u Taču jer su tamo fileki od boškarina nešto ekstra.

Čak i bolji od onih koje spremaju moji prijatelji glumac Draško Zidar, susjed Marko Amidžić i gazda Saloona Vlaho Srezović.

One Markove papali su predsjednici, premijeri, gradonačelnici…

Bučnice su pak najslađe u domaćoj produkciji. One najbolje izašle su iz špareta Slavice Galović, glumice Mare Borić, mamice glumca Adama Končića i Đurđice Majdak iz Zlatara. Vrhunac slasti.

S ćevapima je nešto kompliciranija situacija. Morao sam se konzultirati s gurmanima. Sastavljajući listu onih naj-naj.

Sjećam se kad sam za vrijeme bajramskog posta u Sarajevu svaku noć tamanio ćevape na Baščaršiji.

Sretnem dragu mi prijateljicu Mirjanu Hrgu, koja je tad radila u Al Jazeeri.

– Vidim, jedeš sarajevske ćevape, a mi svi koji znamo što je ono pravo jedemo banjolučke – upozorila me.

Otad su oni u pločicama moj favorit. Ima ih samo u Cvjetnom naselju.

Na Opatovini od ekipe "Krčmarice Purgerice" doznah da su u Zagrebu najbolji oni u Starom kotaču.

– Posebno juneći sa sirom – uvjeravao me redatelj Dražen Ferenčina.

I ne budi lijen. Probam ja to. I zanijemim. Uvjerljivo najbolji.

Fec me pitao gdje može nabaviti dobre inćune u maslinovom ulju.

– Imaš ih u Fisheraju u Trakošćanskoj ulici – uputim ga.

– Odlični! – javi mi se kasnije.

Tako mu se odužim za ćevape u Kotaču.

Moj stari frend Barbieri, kojeg upoznah u "Škorpionu" dok je branio Pakrac, piše i o vinu. Kopirat ću ga. I dodati malo tekućine za kraj.

Bivši gradonačelnik Zlatara Majdak mi javlja:

– Znanstvenici u Zagorju utvrdili su da je ispijanje čaše vina na dan ne samo jako zdravo nego i jako malo.

Ma niš bez Zagoraca. Oni su zakon.

VEZANI ČLANCI:

SJEĆANJE NA PULFER

Ilica (rujan 2023.)

Onim ZET-ovim arheološkim primjerkom tramvaja, koji možete škicnuti samo u Tehničkom muzeju, provozam se od Trešnjevke do Frankopanske. Broj 21.

A onda s prijateljem Palinićem u španciranje za promet zaprtom Ilicom.

Štandovi sa svim i svačim. I desetak svirki uživo.

Modne revije. I sudaranje u gužvi s dragim i poznatim facama.

Glumica Beti Lučić sa sinom i budućom snahom. Usta razvučenih od uha do uha. Osmijeh radosti.

– Što se slavi?

– Šećući Ilicom, javljaju mi iz Podgorice da sam dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na tamošnjem međunarodnom festivalu.

– Koja priredba?

– Monodrama "Ljubavnice".

Čestitam joj, a ona me predstavi sinu.

– To ti je novinar koji je bio na Hvaru na mom vjenčanju s Večekom. U Večernjaku, na duplerici, stavio je naslov "Ljepotica i Pjer".

Mislim si. Kad je to bilo…

Svojevremeno sam u "Kavkazu" objavio kako Beti ljubi najboljeg kuhara među ratnicima i piscima. I najvećeg pisca i ratnika među kuharima. Veza je bila još u pelenama.

Bilo je i ljutnje. Nisam tada naveo o kome se radi. Pa neću ni sad.

Zna Beti. Zna on. Znam ja.

Uostalom, ta je veza prozujala s vihorom.

Za sada toliko.

Ćuke po Ilici na uzici šetkaju glumci Kiki Ugrina i Sven Šestak.

– Ovo mi je kći – upoznaje nas s mladom ljepoticom Kiki.

Svena sam zatekao pitanjem o otvaranju Gavelle.

– Prije studenoga ništa! – uzvrati pesimistično.

A to bi značilo da će i naša omiljena birtija oživjeti na Dan mrtvih.

– U velikoj dvorani bit će premijera Matišićeva komada "Moji tužni monstrumi". Radimo s Tauferom, a glazbu je skladao Matin sin Šimun.

– Igra li u predstavi i Matina buduća snaha Anja Đurinović? – povuče me znatiželja.

– Nije u podjeli.

Talentirani glazbenik Šimun i lijepa gavelijanka Anja u vezi su već dulje vrijeme. Mladi. Talentirani. Lijepi. Neka ih.

U daljem španciranju naletimo na Đoleta Kukuljicu i čestitamo mu ročkas.

– Kad se otvori Gavella, častim ekipu roštiljem – obeća, pred svjedocima, dr. Petar Raštegorac.

– A ja nosim karnister vina – dodam i pravac tramvajska postaja.

Opet broj 21. Malo modernija verzija onog iz pubertetskih dana Jože Manolića.

Na takvima sam se peljal od Remize do trešnjevačke gimnazije. Svaki dan.

Na pulferu.

Komentara 3

AN
Andrenilator
13:40 24.09.2023.

Koga to interesira?

DU
Deleted user
14:06 24.09.2023.

banjOlučki ćevapi??? to su valjda ćevapi iz banjo luke???

PR
prajdali100
13:48 24.09.2023.

Nekada davno 70-tih i 80- tih najbolji ćevapi su bili u Sarajevu kod Ferhatovića,legendarna 9- ka ! Morao si često vani čekati da uđeš,neponovljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije