Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javanski tigar

Mislili da je predator izumro, a onda pronašli misterioznu dlaku: Znanstvenici postavljaju zamke, traže dokaze

Ilustracija
FREEPIK
28.03.2024.
u 16:24

Istraživači Nacionalne agencije za istraživanje i inovacije (BRIN) objavili su u studiji prošlog tjedna da je DNK analizom utvrđeno da tigrova dlaka, pronađena u selu u Zapadnoj Javi 2019., odgovara nekim karakteristikama tigra porijeklom iz Indonezije.

Uz kamere zamke i opsežno genetsko testiranje, indonezijski konzervatori nadaju se da će pronaći više dokaza da javanski tigar, vrsta koja je proglašena izumrlom, zapravo još uvijek postoji u divljini, rekao je dužnosnik ministarstva okoliša.

Istraživači Nacionalne agencije za istraživanje i inovacije (BRIN) objavili su u studiji prošlog tjedna da je DNK analizom utvrđeno da tigrova dlaka, pronađena u selu u Zapadnoj Javi 2019., odgovara nekim karakteristikama tigra porijeklom iz Indonezije. Javanski i balijski tigrovi su izumrli, prema Međunarodnoj organizaciji za očuvanje prirode (IUCN), vodećem globalnom tijelu za rizik od izumiranja divljih životinja. Prema toj organizaciji, ostao je samo sumatranski tigar i smatra se ugroženim

"Istraživanje je potaknulo nagađanja da je javanski tigar još uvijek u divljini", rekao je Reutersu Satyawan Pudyatmoko, dužnosnik indonezijskog ministarstva. "Pripremili smo se i pripremit ćemo se da na to odgovorimo", rekao je. Postavit će se kamere zamke i konzultirat ćemo se sa stručnjacima za genetiku, dodao je dužnosnik.

Mještani su 2019. godine uočili, kako im se činilo, javanskog tigra. Pronašli su dlaku na ogradi i otkrili tragove grebanja, rekao je Reutersu Wirdateti, istraživač koji je intervjuirao jednog mještanina.

VEZANI ČLANCI:

Ured Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF) u Indoneziji pozvao je da se pristupa oprezno s objavom otkrića zbog straha od lovaca, rekao je M. Ali Imron, njihov direktor za šume i divlje životinje, dodajući da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo da ta vrsta tigra još uvijek postoji.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj

Ilustracija
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije