fimi media

Mišo Kovač Sanaderu: Jesi li zadovoljan, predsjedniče?

Mišo Kovač
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
23.04.2013.
u 07:50

Estradna legenda Mate Mišo Kovač svjedočio je danas prilično nesuvislo, pokušavajući objasniti svoju istinu

– Jesi li zadovoljan, predsjedniče? – upitao je Mate Mišo Kovač Ivu Sanadera završavajući svoje svjedočenje na suđenju Ivi Sanaderu i HDZ-u u aferi Fimi media.

Prigušeni smijeh čuo se u sudnici, a Sanader je kimnuo glavom i rekao: "Jesam!" No, Mišino svjedočenje bilo je sve samo ne smiješno.

Legenda estrade već se dva puta zbog bolesti ispričala zbog nedolaska, a da je tome uistinu tako, jasno je bilo pri pogledu na pjevača koji se teško kreće i ima problema s uspinjanjem stubama do sobe za svjedoke. Prilično je nesuvislo Mišo svjedočio kazavši da je prodao 200 milijuna ploča i da ga 300 godina nitko neće "skinuti".

Za HDZ je pjevao jer mu je u toj stranci bio sin Edi od ranih 90-ih, a dodatni novac, osim iz ugovora, nije primio.

9.30 sati

Na prva pitanja sutkinje Ivane Čalić Kovač nije uspijevao odgovoriti, unatoč tome što je ona nekoliko puta ponavljala pitanja o tome kako glasi ime njegova oca i što je po zanimanju. Na kraju su se usuglasili da u zapisnik uđe kako je po zanimanju umjetnik.

U kojem će smjeru ići Mišino svjedočenje jasno je bilo u trenutku kad je Mišo ustao sa stolca za svjedočenje i prišao sutkinji kako bi bolje čuo pitanje.

Čedo Prodanović:

Jeste li pjevali na predizbornim skupovima HDZ-a 2007. i jeste li za to bili plaćeni? Jeste li imali neki ugovor?

– Jesam pjevao.

Mišo ustaje, odlazi do stola Čede Prodanovića, sutkinja mu kaže: "Ne možete šetati po sudnici", pa on sjeda i izvlači ugovor.

– Plaćeni su mi putni troškovi i za orkestar dnevnice i spavanje i to...

Recite, osim ovog ugovora, je li točno da ste dobili još neki novac, a govori se o 80 do 100 tisuća eura, od Barišića, pita Sanaderov odvjetnik.

– Ja nisam išao u Srbiju, a zvali su me za 300 tisuća eura, mada ne znam tko mi je ubio sina. Ja ne znam, ne mogu reći da su mi Srbi ubili sina...

Kazao je da nije primio dodatni novac i ne zna tko je Mladen Barišić. Poslije je ipak kazao da je upoznao Barišića i to preko Sanadera, a za HDZ je pjevao zbog svog sina Edija koji je u stranci bio od početka 90-ih.

Barišić je bio njegov najveći sluga, kazao je Kovač o odnosu Sanadera i Barišića.

– Ja ću vama sada reći istinu o Sanaderu, počeo je Kovač, ali sutkinja ga je prekinula jer ima mnogo svjedoka.

– Jesi zadovoljan, predsjedniče? – kazao je Mišo Ivi Sanaderu, na što se prolomio smijeh.

9.50 sati

Na klupu za svjedoke sjeo je Slaven Milanović Litre, svećenik i Thompsonov prijatelj koji mu je krstio i jedno dijete. Svećenik poznaje i M. Barišića kojeg je upoznao posredstvom I. Sanadera jer je ovaj išao k njemu na mise.

– Jednom smo išli u Carinu, nosili smo CD-e i karte za koncert, bilo je to u kasno proljeće ili ljeto 2007. Teško mi je bilo rekonstruirati tko je bio pozvan, a tko je zvao. Tamo smo išli i odnijeli ovo što sam spomenuo – kaže Litre.

Na pitanje J. Sloković je li bio kod Barišića, kaže da je ovaj bio među ljudima koji su se slikali.

– Je l' se razgovaralo o novcu?

– Ne.

– Je li Thompson primio kakav novac?

– Mislim da nije, koliko ja znam nije.

– A poznanstvo s I. Sanaderom, je li to bilo samo s mise ili ste se i družili?

– Da, on je dolazio u moju župu, pristupao je religijskim obredima, poznajem ga od 2002. otkad sam stigao u Zagreb.

– Jeste li razgovarali sa Sanaderom o tome da bi Thompson trebao ili ne bi trebao pjevati za HDZ?

– Pa ne bi on o tome razgovarao sa svojim svećenikom.

Svjedočio je i Martin Raguž koji je od početka 90-ih obnašao najviše funkcije u HDZ-u BIH. Kaže da je sa Sanaderom često komunicirao, no da nikad nisu tražili financijsku pomoć. Na izravno pitanje je li kada šef stranke u BiH primio 1,2 mil. kuna "pomoći" od HDZ-a iz Hrvatske, kaže da nije. Nakon njega na klupu za svjedoke sjeda Božo Ljubić.

10.20 sati

Božo Ljubić, šef HDZ-a BiH, kazao je da sastanka u Tučepima nije bilo. Riječ je o sastanku koji je spomenuo M. Barišić.

– Dopuštam da je Barišić mogao biti na našim druženjima, ali nikad ga nisam percipirao kao osobu. Za mene su bili bitni vodeći ljudi HDZ-a na čelu sa Sanaderom, kaže Ljubić.

Barišić u svojem iskazu tvrdi da se u Tučepima u jednom restoranu raspravljalo o stanju u 11. izbornoj jedinici, prije izbora 2007., te da je s Ljubićem otišao u izdvojenu prostoriju, u kojoj je Ljubiću predao ranije dogovoreni iznos od 1,2 milijuna kuna.

– Ne to nije točno. Ja u Tučepima nisam bio od rata. Nisam s Barišićem bio ni u kakvoj posebnoj prostoriji. Nisam uzeo novac.

10.40 sati

– Jeste li bili pozvani u USKOK u vezi s ovim iskazom M. Barišića.

– Ne – kazao je Ljubić.

Mario Jelinčić javio se jučer USKOK-u i kazao da ima saznanja u vezi sa sklapanjem ugovora između HDZ-a i Thompsona, stoga USKOK predlaže da ga se pozove kao svjedoka na okolnost vjerodostojnosti iskaza M. Perkovića Thompsona i fra Litre.

Sanaderova je obrana odustala od ispitivanja Anite Papeš Lončar, Bojana Dimića i Ivice Kirina.

Jučer pala i kazna

Problema s dolaskom svjedoka bilo je jučer kada se od njih četvero ni jedan nije pojavio na sudu. Trojica svjedoka, Ivica Kirin, Petar Selem i Branko Vukelić ispričali su se zbog bolesti, dok je Davoru Blaževiću Tigru dostava poziva bila neuredna. Jučer je zbog odugovlačenja postupka sutkinja Ivana Čalić sa 5000 kuna kaznila HDZ-ova odvjetnika Davora Budina.

>>Nije se pojavio ni jedan svjedok, odvjetniku HDZ-a kazna 5000 kn

>>Sanaderovi odvjetnici kažnjeni zbog odugovlačenja suđenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije