nađimo nestale

Misterij u Pirovcu: Ivu Josipovića sinovi traže već 28 godina

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
Foto: ''
1/5
25.03.2013.
u 07:41

Iako su od njegova nestanka prošla gotovo tri desetljeća, potraga za Josipovićem nije prekinuta pa je HGSS nedavno pretraživao bunar.

Alen Josipović imao je nepunih dvanaest, a njegov brat Antonio četiri godine manje. Živjeli su u obiteljskoj kući u Pirovcu, na adresi Bezdan 2. Mati Anka bila je domaćica, otac Ivo vodoinstalater. Bili su, reći će danas Alen Josipović, normalna obitelj.

Nije dočekala vijesti o Ivi

A onda se, kada je tad 35-godišnji Ivo Josipović nestao, preko noći urušio sav njihov svijet. Njegovi sinovi o ocu ne znaju ništa 28 godina, jedan mjesec i 19 dana. Supruga Anka nije dočekala vijesti o Ivi. Bile su joj 33 godine kada je umrla, dvije godine nakon muževa nestanka.

– I njezina smrt, baš kao i očev nestanak, bili su, najblaže rečeno, čudni. Kao da je zaplet njihova života pisala Agatha Christie – počinje priču Ivin stariji sin Alen Josipović pa nastavlja:

– Majčina obitelj nikako se nije slagala s mojim ocem, a početkom te 1985. problemi su eskalirali. Zato je djed Nikola, zabrinut za sina Ivu, došao iz Bosne i Hercegovine, gdje je živio, k nama. Kad se trebao vratiti kući, brat, majka i ja otišli smo s ocem i djedom do autobusne stanice u Pirovcu. Tata je išao ispratiti djeda pa su zajedno otišli u Šibenik na željeznički kolodvor. Bilo je to 4. veljače 1985. godine. Taj datum službeni je datum nestanka moga oca, a šibenski kolodvor posljednje mjesto gdje je viđen. No naša susjeda je kasnije kazala da je iste večeri iz naše kuće dopirala strahovita galama i da se čulo više glasova. Ali policija se onda time nije bavila – kaže Alen Josipović.

Nestanak njegova oca prijavljen je sutradan i to u – Rijeci.

– Nigdje se ne navodi tko je prijavio nestanak. Po informacijama do kojih sam došao tijekom godina potrage ispada da je netko iz tamošnje policije poslao brzojav policiji u Šibeniku. I to po nalogu majčina rođaka koji pak tvrdi da s prijavom nema nikakve veze. Izgleda mi to kao da je netko namjerno htio skrenuti potragu što dalje od naše kuće. Mama nikada nije htjela govoriti o tati. Činilo mi se da se nekoga bojala – kaže Josipović.

Dvadeset i četiri dana nakon nestanka ondašnji Savezni SUP Beograd za Ivom Josipovićem objavio je centralnu potragu. "Obavljeni su razgovori sa svim članovima Ivine obitelji u BiH, kao i s članovima suprugine obitelji u Pirovcu i Rijeci te nisu utvrđeni razlozi njegova nestanka", odgovor je šibenske policije gdje kažu da su provjerili sve informacije koje su imali, ali i da dosad neuspješnu potragu nastavljaju u suradnji s tužiteljstvom.

– Prije deset godina dobio sam vijest da je tata u Australiji pa sam otišao u Adelaide. Nisam ga našao. Ali sam zato kasnije našao njegov zdravstveni karton iz zadarske bolnice i sumnjam da je tatu netko trovao – kaže sin nestalog, uvjeren da će doznati istinu o očevoj sudbini: – HGSS je nedavno pretraživao bunar u Pirovcu, ekshumirano je i tijelo sa šibenskog groblja koje se vodilo kao N. N. Dao sam DNK za analizu, ali to nije moj tata. Još je pet grobova nepoznatih osoba na tom groblju – kaže Josipović koji sada živi u Rijeci i ima kći rođenu 4. veljače, na dan kad mu je nestao otac. Zove se Iva, po djedu.

>>Sve o akciji Večernjeg lista "Nađimo nestale" čitajte u našem specijalu

>>Zlata je popila kavu kod susjede, a nakon toga nitko je više nije vidio

>>Svakog ponedjeljka novi nestali: U RH traga se za čak 2502 osobe

Ključne riječi

Komentara 17

MR
mrriso
17:03 25.03.2013.

@zea..odgovor Vam je za peticu...

MA
matador007
07:56 25.03.2013.

Strašna tragedija.Molim dragog Boga da sinovi nađu bilo kakav trag o svom nestalom ocu,jer najgore je ne znati što se dogodilo.

SN
snikers1
17:02 25.03.2013.

GUSTIRNA, vidis stati je demokratija donijela, mozes da pricas koliko hoces i sta hoces a to sto nemas stan posao ili mozes vrlo lako ostati bez imovine to niko nikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije