HDZ-OV PROGRAM

Vedriš: Problemi su dobro uočeni, pitanje je provedbe. Porges: Nijedna stranka neće izaći s konkretnim mjerama

18.05.2015., Zagreb -  Novi predsjednik rukemtnog kluba Zagreb, Mladen Vedris. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
01.10.2015.
u 14:15

Ne vidim nijednog ozbiljnijeg političara koji je spreman izgubiti izbore gradeći temelje dugoročno održivog rasta, kaže Porges

Ekonomski stručnjaci i politički suparnici analiziraju program HDZ-a “5+ Hrvatska” kojim namjerava osvojiti vlast.

Mladen Vedriš: Problemi su dobro uočeni, pitanje je provedbe

Kako vam se čini HDZ-ov izborni program koji je sažet u pet ključnih točaka te obećava gospodarski rast, zapošljavanje, povećanje mirovina...?

Neosporno je da je HDZ-ov izborni program dobro detektirao ključne gospodarske i društvene probleme. Samo je pitanje instrumenata i politika kojima će se oni ostvariti. Važna je i konzistentnost programa da se ciljevi ne sijeku, odnosno da jedna mjera ne poništava drugu.

Izborni program najavljuje pozitivne mjere, rast BDP-a, 100.000 novih radnih mjesta, rast rodiljskih naknada... Hoće li HDZ u kampanji otkriti i one nepopularne mjere, tzv. bolne rezove?

Vjerojatno prije izbora neće otkriti politike kojima kane ostvariti sve što je u programu navedeno, ali trebalo bi predstaviti temeljne stvari i područje djelovanja, kao i naznake politika. A nakon izbora, očekivano, slijede glavni potezi.

Jesu li realne najave o petpostotnom povećanju BDP-a do 2019. godine, o 100.000 zaposlenih...?

Rast BDP-a, ali ne dugoročni, može se ostvariti aktiviranjem rezervi, odnosno pojačanim građevinskim radovima i slično. Ali za dugotrajni rast BDP-a, odnosno za njegovo održanje, potrebne su strukturne reforme.

Iz HDZ-a su već najavljivali smanjivanje državne uprave, zasad se taj rez ne spominje. Očekujete li otpuštanja u državnom aparatu dođe li HDZ na vlast?

Kad je riječ o državnoj upravi, nije stvar u količini zaposlenih, nego u efikasnosti. Da bi državna uprava bila efikasna, nužni su učinkoviti zakoni. Državna uprava ne može učinkovito raditi svoj posao ako je koče razni zakoni. Zato je važan redoslijed poteza koji će omogućiti učinkovitost.

Nenad Porges: Nijedna stranka neće izaći s konkretnim mjerama

HDZ je izašao s izbornim programom. Kakve su prve reakcije?

Pročitao sam ono što se naziva programom. Na žalost, osim želja i parola ne vidim ozbiljnije instrumente operacionalizacije... Ali i sumnjam da će u ovakvoj kakofoničnoj i kompliciranoj situaciji itko izaći s konkretnim ciljevima, ali i mjerama koje će ciljeve osigurati. Sve se svodi na isto – mi znamo, hoćemo, budemo..., nabacivanje brojkama, a biračka masa očekuje čuda.

Znači, ne očekujete ni od gospodarskog programa ništa konkretnije?

Ne vidim nijednog ozbiljnijeg političara koji je spreman izgubiti izbore gradeći temelje dugoročno održivog rasta. Pa mislim i da nitko neće jasno iznijeti projekcije proračuna, kretanje BDP-a, snižavanje rashoda..., ali i ujedno stati iza tih brojki.

Ali zamjerate i onima koji se nisu naučili na tržišnu utakmicu, a među kojima upravo ima velik broj birača i za koje se, izgleda, program piše?

U istom okruženju i istom sustavu koegzistiraju izuzetno uspješni, ali i oni koji još uvijek očekuju da im država otkupi pšenicu, umjesto da se obrazuju za tržišnu utakmicu, a i oni koji od države očekuju plaće. Htjeli smo nezavisnost, demokraciju, a to znači i tržište, a većina je to olako shvatila i navikla na sustav “lako ćemo”.

>> Otkrivamo plan HDZ-a za osvajanje vlasti '5+ Hrvatska'

Komentara 13

Avatar johny21
johny21
14:19 01.10.2015.

HDZ je puno truda, vremena, a na kraju i novca uložio u gospodarski program koji će na kraju i ostvariti, za razliku od SDP-a koji svoj novac ulaže u PR agencije!

Avatar johny21
johny21
14:18 01.10.2015.

HDZ je izašao sa konkretnim mjerama i on će ih provesti, sviđalo se to nekome ili ne!

EV
Evaluna0309
14:21 01.10.2015.

Daleko najbolji program je HDZ - ov, sigurna sam da ce ga i provedti nakon pobjede na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije