Doselili se iz JAR-a

Mladi par napustio JAR da bi u Buzeti podigao organsku farmu

'SIS...050710...NBUZETA...OBITELJSKI ALBUM AMSTRONG...BAZEN U KUCI U JOHANNESBURGU....BRYAN GLEDA IZA...RIKI SNIMA SESTRU KAKO SPRICA MUZA....'
Foto: 'TADIJA ODIC'
1/3
15.07.2010.
u 06:44

Iz višemilijunskog Johannesburga na Banovinu u rijetko naseljeno selo Buzeta doselili su se zaručnici Riki Amstrong i Bryan Hagerty

Iz višemilijunskog Johannesburga na Banovinu, u rijetko naseljeno selo Buzeta, doselili su se zaručnici Riki Amstrong i Bryan Hagerty.

Dok su u vrijeme Svjetskoga nogometnog prvenstva oči cijelog svijeta bile uperene u Južnoafričku Republiku, novodoseljeni Banovci ne misle na soccer, kako nazivaju naš nogomet. Utakmice nisu čak, kažu, redovito ni pratili. Vrijeme provode uređujući kuću i šest hektara zapuštene zemlje i šume u uzornu farmu.

– Zbog rastućeg kriminala cijela obitelj odlučila se odseliti. Sigurnost nam nije jamčio niti visoki zid oko kuće u bogatom predgrađu Johannesburga. Navečer je bilo opasno izaći na ulicu. Kriminalci su pucali u sestrina muža, a Bryanu su na čelo prislonili AK 47 i opljačkali ga. Puno se bijelaca iseljava, najviše u Australiju i Novi Zeland. Mi smo se odlučili za Europu. Mlađa sestra s mužem se odselila na Isle of Man. Naši prijatelji Hrvati koji rade u Johannesburgu rekli su da dolaze iz lijepe zemlje ugodnih ljudi. Došli smo ovamo i uvjerili se da su rekli istinu – kaže Riki Armstrong. Preko interneta su pronašli i kupili imanje na kraju Buzete. Selo je tako zabačeno da je u njemu bez problema za Drugoga svjetskog rata radila partizanska škola. Po dolasku su prvo morali napraviti novi betonski most koji dvorište i kuću, preko rječice Buzete, spaja s cestom.

– Odrastao sam na farmi. Riki je stručnjak za softver, ali brzo uči i zemljoradnju. Za godinu ili dvije, prije no što napunimo četrdesetu godinu, ovo će biti uzorna farma s organski uzgojenim voćem i povrćem i smještajnim kapacitetima za seoski turizam. Vjenčat ćemo se kada uredimo farmu. Zato ne žurim previše s poslom – kaže Bryan Hagerty. Novodoseljenim Banovcima vrijeme leti.

Uz rad na farmi, uče hrvatski jezik, slikaju, sviraju i internetom komuniciraju s prijateljima. Jedina osnovka u selu redovito dolazi po pomoć u pisanju zadaće iz engleskog jezika. U JAR-u, Bryan i Riki su poznati glazbenici. Njihov rock band Timi je za videopjesme "Nameles Loser" dobio nagradu za najzabavniji video 2007. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije