RIJETKO SE POJAVLJUJU

Mladi Vinkovčani iznenadili se kada su vidjeli što pliva oko njih u jezeru: 'Bilo ih je 20-ak, šokirali smo se'

Foto: Antonio Matikov i Petra Udovčić
1/3
04.09.2024.
u 10:33

Slatkovodna meduza nije opasna za kupače, a u ovom jezeru viđena je i prije 15 godina.

Dvoje mladih Vinkovčana iznenadili su se kada su u jezeru Banja u Vinkovcima naišli na meduze. Petra Udovčić i Antonio Matikov prošle su nedjelje odlučili otići na omiljeno kupalište. Na dasci za surfanje udaljili su se od obale kada su uočili nešto neobično u vodi. 

- To je bilo oko 16 sati. Oboje smo primijetili nešto sitno u vodi, misleći isprva da je kakav komadić plastike. Međutim, zagledala sam malo bolje jer se to nešto micalo... Rekla sam Antoniju da pogleda, da mi to izgleda kao meduza, a on je rekao: "Baš bi meduza bila u Banji!". No, kad je bolje pogledao, onda je i on zaključio da doista meduza pliva pokraj nas - kazala nam je Petra te dodala da su oboje zbog toga instinktivno podigli noge na dasku. 

- Oboje smo se šokirali, nismo znali koja je to vrsta, može li nas opeći. Nekoliko minuta nakon toga oko nas je bilo 20-ak meduza - ispričala je Petra. Pobjegli su na obalu jer nisu znali jesu li te meduze opasne, no brzo su se vratili s čašom kako bi se doista uvjerili da je riječ o meduzama. 

- Prijatelj nam nije vjerovao pa smo uzeli čašu iz kafića o otišli ih uloviti. Bilo ih je malo teško uloviti, kako smo ih lovili išle su u dubinu pa nije bilo baš jednostavno. No, uspjeli smo uloviti jednu malu meduzu i tako svima dokazati da smo bili u pravu - dodala je. 

Mr. sc. Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirode Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je za Glas Slavonije da je doista riječ o meduzama. Vrsta je to Craspedacusta sowerbyi, koju, navodi Dragičević, opisuju u stručnoj literaturi i poznati hrvatski biolozi. Iako je njihova pojava rijetkost, nije riječ o čudu. Slatkovodna meduza nije opasna za kupače, a u ovom jezeru viđena je i prije 15 godina. Meduze su viđane i u brojnim slavonskim ribnjacima, u šoderici u Koprivnici, u Savi kod Zagreba...

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije