Filip Gaćina

Tužna sudbina heroja Domovinskog rata: Svojim usklikom vratio je nadu u slobodu, a onda poginuo čisteći Hrvatsku od mina

U Primoštenu napravljen povijesni mural "Obadva, obadva, oba su pala!"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
19.09.2024.
u 09:03

U subotu, 19. rujna 1998., pri razminiranju terena iznad zaseoka Narančići, u mjestu Pridragi, Filip je nagazio i aktivirao protupješačku, rasprskavajuću minu tipa PROM 1. Od težine zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu eksplozije

Glas 23-godišnjeg mladića koji je '21. rujna 1991. pobjedonosno uzviknuo 'Obadva, obadva! Oba su pala!', zauvijek je utihnuo 19. rujna 1998. Na današnji dan poginuo je Filip Gaćina. Bio je pripadnik legendarne 113. šibenske brigade, preživio je Domovinski rat, ali život je izgubio na minskom polju, gdje je tog dana radio kao pirotehničar AKD 'Mungos', no njegov uzvik 'Obadva' ostao je trajno i duboko ugraviran u ratnu povijest Hrvatske.

"Obadva, obadva! Oba su pala!" - bio je to krik koji je odjeknuo čitavom zemljom, a čuo se i mnogo dalje. Postavši simbolom slobode i otpora, ostao je trajno ugraviran u ratnu povijest Hrvatske. No, iako nema čovjeka u Lijepoj Našoj koji nije, bar jednom, odgledao taj impresivni snimak rušenja aviona bivše jugo-vojske, rijetki su oni koji znaju ime mladića čiji je uzvik popratio taj događaj. Bio je to tada 23-godišnji Filip Gaćina-Bilin, pripadnik legendarne 113. šibenske brigade.

U spomen na Filipa prisjetimo se tog povijesnog, 21. rujna, ratne, 1991. godine. Tog je dana nad šibenskim krajem bilo više od 50 preleta zrakoplova bivše JNA. Mlada, hrvatska vojska, koja je bila tek u začetku, nije tada imala dojavnu službu, pa su se gardisti na promatračnici kod Zečeva morali pouzdati u vlastiti sluh i vid. Kada su začuli brujanje zrakoplova koji su im se približavali s mora, morali su reagirati brzo. Neven Livajić, naoružan „Strijelom 2M“, zauzeo je položaj, Goran Pauk bio je na protuzrakoplovnom topu, Filip je punio top streljivom, a snimatelj Ivica Bilan upalio je kameru. Samo trenutak kasnije dva zrakoplova JNA, koja su iz smjera Visa letjela prema Žirju, krenula su u napad te su se počela naglo obrušavati prema Rogoznici. Zbog sunca koje je bliještalo u njihovoj pozadini, bilo ih je vrlo teško vidjeti, a gotovo nemoguće precizno naciljati i gađati. No, unatoč tome, tog je dana u 19 i 10 sati, cilj bio pogođen i to ne jedan, nego dva – „Obadva!“. Jedan od dva zrakoplova bivše JNA pao je nedaleko od mjesta na kome je pogođen, a drugi se srušio blizu Žirja. 

Nakon što je zabilježila i let i pad pogođenih zrakoplova, kamera HRT-ovoga snimatelja Ivice Bilana snimila je prizor za vječnost – sretno lice mladog gardiste iz primoštenskog zaleđa, koji ozareno uzvikuje: “Pogodija ga je, pogodija ga je, obadva, obadva, oba su pala”. Ta je videosnimka, koju je snažno obilježio upravo glas tada 23-godišnjeg Filipa Gaćine, brzinom svjetlosti obišla cijelu Hrvatsku te je otišla u svijet, a Filip među legende.

Zadnji dan na terenu bio je posljednji dan života

Nakon svršetka Domovinskog rata, Filip je tražio posao, no posla za njega nije bilo te je jedini od petorice iz legendarne akcije 'Obadva' ostao u Hrvatskoj vojsci. Nakon što je s najvišim ocjenama završio obuku za pirotehničare te se zaposlio u AKD-u Mungos, u studenome 1996. godine počeo se baviti razminiranjem. Po riječima njegovih kolega, bio je jedan od najboljih pirotehničara, na žalost, niti to nije bilo dovoljno da kobnog dana, na minskom polju, izbjegne tragediju.

U subotu, 19. rujna 1998., pri razminiranju terena iznad zaseoka Narančići, u mjestu Pridragi, Filip je nagazio i aktivirao protupješačku, rasprskavajuću minu tipa PROM 1. Od težine zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu eksplozije. Mladić čiji je uzvik "Obadva", odjeknuo zemljom, poginuo je samo sedam godina nakon snimke njegovog pobjedničkog uzvika, gotovo na isti datum, a tu smo tragičnu vijest u Večernjem listu objavili 21. rujna 1998. Tog dana kada je poginuo njegovim se uzvikom "Oba su pala", slavila sedmogodišnjica pada triju rogozničkih vojarni. Trebao je to biti Filipov posljednji radni dan na terenu, jer mu je bilo javljeno da će početi raditi uredski posao, no bio je to posljednji dan njegova života. Poginuo je s nepunih 30 godina. Nije se stigao oženiti, imati djecu, niti ostvariti svoje snove. Do posljednjeg dana bio je maksimalno posvećen svom poslu, skroman i samozatajan te su samo rijetki od njegovih kolega znali da su upravo Filipova slika i pobjednički uzvik, obišli zemlju, kada su nad Šibenikom srušena dva ratna zrakoplova.

Filip Gaćina sahranjen je na groblju u selu Prhovo, kod Benkovca, no, zahvaljujući Ivici Bilanu, koji je trenutak, u kom uzvikuje 'Obadva, obadva' zabilježio kamerom, Filipov glas, koji je te ratne godine vratio optimizam, ulio nadu, ojačao moral i razbio strahove, ostao je zabilježen za vječnost.

Komentara 12

BA
bakotic
08:28 19.09.2024.

Slava mu vječna!!!

Avatar Castro
Castro
09:40 19.09.2024.

Pocivaj u miru Bozijem, zauvijek cemo pamtiit i ponavljati tvoj presretni trenutak.

JF
Jure_Francetić
09:55 19.09.2024.

Počivaj u miru Filipe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije