na polovini suđenja

Mladićevi branitelji traže da ga se oslobodi od optužnice za genocid

Ratko Mladić
Foto: ICTY
17.03.2014.
u 20:47

Branitelj Dejan Ivetić zatražio je da raspravno vijeće istodobno odbaci i druge točke i navode optužnice koja Mladića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH

Branitelji Ratka Mladića zatražili su od Tribunala u Haagu, na polovini suđenja, oslobađanje od optužbe za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995., javljaju mediji u Srbiji.

Branitelj Dejan Ivetić zatražio je da raspravno vijeće istodobno odbaci i druge točke i navode optužnice koja Mladića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida, za teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada te za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, a sve to u vremenu od 1992. do 1995. Oni, naime, drže kako tužiteljstvo za nedavno okončanog dokaznog postupka nije dokazalo Mladićevu krivicu ocjenjujući kako "nema dokaza" da je Mladić imao "genocidnu namjeru" da srebreničke Bošnjake uništi kao etničku skupinu.

Branitelji također tvrde kako tužitelji nisu dokazali da je Mladić bio sudionik "u udruženom zločinačkom pothvatu s takvim ciljem, činjenjem, pored ostalog, ubojstava, istrebljenja i prisilnim premještanjem bošnjačkog stanovništva". Njegova obrana drži da Mladić ne može biti odgovoran za zločine što su ih počinile paravojne postrojbe i policija Republike Srpske jer nisu bili pod njegovim zapovjedništvom pa ne može biti kriv ni za ubojstvo šestorice dječaka i odraslih muškaraca u okolici Trnova u srpnju 1995. koje su ubili i sve to snimili pripadnici Škorpiona koji su tada bili pod nadzorom srpske Državne sigurnosti i zapovjedništvom MUP-a Republike Srpske.

>>Ratko Mladić boluje od "obmane sjećanja"

Komentara 2

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
09:37 18.03.2014.

Mladićevi branitelji traže da ga se oslobodi od optužnice za genocid jer navodno je Ratko za svoje istočnije štovatelje njegovog lika i djela sličan nevini vitez kao njegovi donedavni surobijaši sa druge strane ratne crte i drugog hodnika haške robijaške čelije.

Avatar nikola.petrovic.927
nikola.petrovic.927
07:41 18.03.2014.

mladic je kriv koliko i gotovina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije