Brutalna policija RS

Mlate bejzbol-palicama i navlače vrećice na glave pritvorenika

policija RS
Screenshot/YouTube
12.09.2013.
u 14:06

Brutalne policijske metode su vezanje lisičinama u teško izdržljivim položajima tijela, stavljanje plastičnih vrećica preko glava osumnjičenika, nanošenje ozljeda elektrošokovima pa i inscenirana smaknuća.

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja zatražio je od BiH da se žešće bori protiv policijskog zlostavljanja osumnjičenika u pritvoru.

Taj je odbor objavio svoje izvješće o stanju u BiH na temelju podataka koje su dobili za posjeta u prosincu 2012. godine kako bi provjerili napredak u borbi protiv policijskog mučenja pritvorenika koji je ostvaren od 2011. godine. No, ponovno su dobili velik broj vjerodostojnih pritužbi na zlostavljanje iza kojih stoje policajci u Republici Srpskoj.

Metode mučenja pritvorenika kreću se od pljusaka i udaraca pa do mlaćenja bejzbolskim palicama. Kao brutalnije metode policajci koriste vezanje lisičinama u teško izdržljivim pozama, stavljanje plastičnih vrećica preko glava osumnjičenika, nanošenje ozljeda elektrošokovima pa i inscenirana smaknuća. Najviše se ljudi žale na postupanje policajca iz glavne policijske postaje u Banjoj Luci tijekom ispitivanja.

Zatražili su da se provede neovisna stručna procjena metoda koje primjenjuju inspektori u Banjoj Luci tijekom pritvaranja i ispitivanja osumnjičenika. Od vlasti zahtijevaju i da poboljšaju proces "regrutiranja" policajaca i njihovu obuku te promicanje kulture u kojoj se mučenje smatra neprofesionalnim.

>>Šok u BiH: 'Policija je nezakonito prisluškivala tisuće građana'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije