Prihvatili Tsiprasove prijedloge reformi

MMF i Mario Draghi: Ove reforme su nepotpune

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2015.
u 22:00

Popis reformi koje je poslala Tsiprasova vlada ipak sadrži i neke naglaske iz Syrizina predizbornog programa: poreznu reformu koja bi porezno opterećenje pomaknula sa srednjeg sloja i siromašnih na one najbogatije, zatim borbu protiv korupcije i šverca, te poticanje gospodarskog rasta

Europa je odahnula, a Grčka se izvukla iz opasnosti nekontroliranog izlaska iz eurozone nakon što je nova grčka vlada premijera Alexisa Tsiprasa poslala inicijalan popis reformi koji je jučer i formalno zadovoljio europske institucije.

Mnoga predizborna obećanja Tsiprasa i njegova radikalno lijevog pokreta Syriza dodatno su razvodnjena tim popisom, pa se tako obećanje o povećanju minimalne plaće pretvorilo u proces koji će se odvijati “tijekom vremena” i “u konzultaciji sa socijalnim partnerima te europskim i međuarodnim institucijama” (što je novo ime za staru Trojku).

Popustljivi ljevičari

Obećanje o poništenju privatizacija pretvorilo se u - samo onih koje nisu već provedene ili za koje nije već raspisan natječaj. A obećanje o borbi proitv humanitarne krize dobilo je dodatak - pod uvjetom “da nema negativan fiskalni učinak”.

Zadovoljni takvim popisom, ministri financija eurozone okupljeni u radnom tijelu pod nazivom Eurogrupa održali su telefonsku konferenciju i odobrili produljenje postojećeg grčkog programa pomoći za još četiri mjeseca.

Popis reformi koje je poslala Tsiprasova vlada ipak sadrži i neke naglaske iz Syrizina predizbornog programa: poreznu reformu koja bi porezno opterećenje pomaknula sa srednjeg sloja i siromašnih na one najbogatije, zatim borbu protiv korupcije i šverca, te poticanje gospodarskog rasta.

No, sve što Syriza radi mora manje-više biti u skladu s obvezama koje je Grčka preuzela za vrijeme ranijih grčkih vlada, čiju je politiku Syriza u oporbi kritizirala kao rigorozno štedljivu, pretjerano poslušnu prema strancima i ekonomski promašenu. Eurogrupa u pisanoj izjavi nakon jučerašnje odluke poziva grčke vlasti da “dodatno razviju i prošire popis reformskih mjera, utemeljenih na postojećem sporazumu, u bliskoj suradnji s institucijama”.

Prvi popis reformi Tsiprasove vlade zadovoljio je Eurogrupu iako nije previše otkrivao brojke, odnosno konačnu računicu učinka Syrizinih mjera. Zbog toga je MMF, jedna od triju institucija koje posuđuju novac Grčkoj i zauzvrat traže reforme, odaslao jučer priopćenje koje je skeptično prema ozbiljnosti reformi nabrojanih u prvom popisu iz Atene. Popis nije pretjerano detaljan, zaključuje MMF i posebno ističe da “ne postoje jasno preuzete obveze o reformi mirovinskog i sustava PDV-a, kao što ne postoje ni nesumnjiva obećanja o nastavku već dogovorene politike otvaranja zatvorenih sektora, administrativnih reformi, privatizacije i reformi tržišta rada”.

Takve obveze i obećanja MMF smatra ključnima za sposobnost Grčke da ispuni sve što je zacrtano u programu pomoći, navodi se u priopćenju koje je potpisala direktorica Christine Lagarde.

Isti ili bolji učinak

Istovremeno, vrlo brzo nakon odluke Eurogrupe, oglasio se i Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke, još jedne od institucija ranije poznatih pod nazivom Trojka. I on smatra da grčki popis nije dovoljno detaljan no shvaća da su Grci imali vrlo malo vremena za detalje, no Draghi dodatno sužava manevarski prostor Tsiprasu za provođenje nekih Syrizinih predizbornih obećanja. “Obveze koje grčke vlasti navode da su spremne preuzeti razlikuju se u nizu područja od obveza iz postojećeg programa”, piše Draghi i najavljuje da će u sljedeća četiri mjeseca njegovi suradnici pomno paziti da Tsiprasove mjere imaju isti ili bolji fiskalni učinak kao i mjere prijašnjih grčkih vlada.

>> Syriza Tsiprasu: Preimenovali ste ribu u meso

Komentara 3

NE
neno47
22:38 24.02.2015.

Ma bacaju naivnom Grckom narodu prasinu u oci, njihov glavni sponzor je Soros, americki milijarder, mason i zidov, to je dovoljno pametnom covjeku da zbroji dva i dva! Svi ti "narodni pokreti" su kreirani i financirani i kontrolirani upravo od elite globalistickog pokreta.... varaju narode svijeta, davajuci im laznu nadu u bolje sutra, a toga nikad nece biti, bar ne u tim okvirima!

BF
brkonja fra brkati
08:31 25.02.2015.

Ovdje se radi o pregovorima Grčke sa židovskim bankarima koji imaju ekskluzivno pravo da štampaju i kontroliraju novac,a ne o nekakvoj tobožnjoj trojci.

BF
brkonja fra brkati
08:29 25.02.2015.

I Grci su skužili da je Tsipras ubačeno kukavičje jaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije