Pranje nečiste savjesti ili nova politika svjetskih Moćnika

MMF prodaje 403 tone zlata za pomoć siromašnima u Africi

zlatne poluge
AFP/Pixsell
19.09.2009.
u 18:42

Zasluge za ovakav potez MMF-a pripadaju Boni Voxu, koji već dugi niz godina traži od svjetskih državnika da pomognu najsiromašnijima

Međunarodni monetarni fond prodat će 403 tone zlata, koje vrijede oko 13 milijardi dolara, kako bi pomogao najsiromašnijim državama na svijetu da lakše prebrode svjetsku krizu.

Zlato je zbog financijske krize postalo vrlo tražena roba pa je njegove cijena sada na vrhuncu. Dvadeset najznačajnijih država na svijetu, poznatije kao grupa G20, još su na sastanku u travnju dale zelene svjetlo MMF da napravi ovaj korak.

Predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn rekao je da će prodaja zlata biti vrlo pažljivo provedena kako ne bi došlo do neželjenih poremećaja na tržištu zlata. Zanimljivo je da će se među kupcima naći Kina, Rusija i Indija, koje su sve manje zainteresirane za američki dolar.

Smatraju da dolar više nije idealna valuta za devizne rezerve jer američko gospodarstvo još nije izišlo iz krize. Poznato je da Kina ima najveće devizne rezerve na svijeta, većinom u američkim dolarima. Ona također želi ojačati svoj utjecaj u MMF-u, u kojemu trenutačno vodeću riječ imaju zapadne zemlje predvođene SAD-om.

Prodaja zlata bit će organizirana na javnoj aukciji. Prodat će se jedna osmina od ukupno 3217 tona koliko ukupno posjeduje MMF. Zadnji put je MMF prodao veću količinu zlata 2000. godine kad je pomogao ublažiti krizu u Brazilu i Meksiku. Odluka MMF donesena je neposredno prije sastanak G20 u Pittsburghu, koji treba početi u slijedeću srijedu.

Domaćin skupa bit će američki predsjednik Barack Obama, a raspravljat će, treba li ponavljati, o krizi. MMF je prije nekoliko mjeseci najavio da će povećati pomoć afričkim, ali i drugim siromašnim zemljama. Velike zasluge za poteze MMF-a pripadaju i pjevačima Boni Voxu i Bobu Geldofu koji već dugi niz godina nagovaraju svjetske čelnika da učine nešto.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
18:16 20.09.2009.

Civilizaciju ................ ne smijemo suditi i cijeniti na temelju toga koliku je moć ostvarila, već po tome koliko je u svojim zakonima i djelima izrazila ljubav prema čovjeku. Rabindranath Tagore

Avatar punkufer
punkufer
19:04 19.09.2009.

MMF to sasvim sigurno ne radi da bi pomogao siromašnima, a još manje zato jer je to tražio tamo neki pjevač. Dva su razloga: 1) MMF treba gotovinu koju će posuđivati siromašnim zemljama koje se iz recesije ne znaju izvući drugačije nego uzimanjem još kredita kod tog istog MMF-a i 2) zato jer su Rusija, Venecuela i još neke zemlje uspjele otplatiti svoje dugove pa MMF ima smanjene prihode od kamata.

BR
brkica2
01:47 20.09.2009.

Vječna formula je kako slijedi: \"pomognu\" neku x državu dajući joj zlato kojim ovi kupuju oružje od istih onih koji su dali zlato, a \"pomognuti se međusobno tamane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije