Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri strateška projekta

Modernizirano praćenje klime, vode i kvalitete zraka

Ministrica Vučković u radnom posjetu DHMZ-u
Foto: DHMZ
1/3
18.06.2024.
u 11:04

Višemilijunski projekti Metmonic, AIRQ i Vepar ključni su za zelenu tranziciju

Državni hidrometeorološki zavod završio je provedbu tri strateška projekta modernizacije, ključna za uspješnu zelenu tranziciju Hrvatske. Riječ je o višemilijunskim projektima Metmonic, AIRQ i Vepar, kojima su znatno unaprijeđene sve tri motriteljske mreže – meteorološka, hidrološka te mreža za praćenje kvalitete zraka. Modernizacija će meteorolozima omogućiti da u realnom vremenu prate što se događa s vremenom, vodama i kvalitetom zraka u Hrvatskoj. To će im pružiti bolje razumijevanje promjene klime na našem području, a samim time i donošenje još učinkovitijih strategija ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Iz DHMZ poručuju kako su spomenutim projektima uveli najnovije tehnologije i metode rada kako bi još bolje i učinkovitije zaštitili živote, zdravlje i sigurnost građana, pružili snažnu potporu gospodarskom razvoju i očuvanju ekosustava te osigurali i ubrzali put Hrvatske prema nultoj stopi onečišćenja i klimatskoj neutralnosti.

– Nakon modernizacije naše infrastrukture, sljedeći važan projekt tiče se izgradnje suvremenog sustava za praćenje klimatskih promjena i njihovih posljedica. Njime ćemo osnažiti naše računalne kapacitete te izgraditi informacijske sustave za još brže slanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave građanima i žurnim službama – poručio je glavni ravnatelj DHMZ-a dr. sc. Ivan Güttler.

VEZANI ČLANCI:

Iz DHMZ-a su priopćili kako projektom KlimProPos u DHMZ-u planiraju nadograditi kapacitete za prognozu vremena, hidroprognozu, obradu podataka i modeliranje klime. Svoje usluge i produkte posebno će prilagoditi potrebama poljoprivrede, energetike i turizma, sektorima koji su osobito osjetljivi na klimatske promjene i ekstremne vremenske i hidrološke uvjete.

Operativnu prognostičku sobu DHMZ te meteorološko-aerološki opservatorij Zagreb – Maksimir obišla je i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Marija Vučković, koja je tom prigodom poručila kako su zelena tranzicija i očuvanje okoliša prioriteti ove Vlade.

– Kvalitetne informacije, analize i prognoze o vremenu, klimi, vodama i zraku važan su temelj za izradu strategija i donošenje mjera koje će ojačati otpornost naših zajednica i gospodarstva na sve češće klimatske promjene i ekstreme. Na tom području želim nastaviti s dobrom suradnjom i podrškom stručnjaka i znanstvenika DHMZ-a kako bismo zajedno osigurali održivu budućnost – istaknula je ministrica Vučković.

 

GALERIJA Posljedice poplave u Rašenici nakon obilnih padalina
Ministrica Vučković u radnom posjetu DHMZ-u
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije