Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velik značaj susreta

Mogu li Lula i Biden biti kao Bolsonaro i Trump

President Biden Hosts Brazil President Lula At White House
Foto: Andrew Harrer - Pool via CNP
1/3
12.02.2023.
u 06:00

SAD-u su potrebni dobri odnosi s Brazilom nakon što godinama gubi uporište u svojem najbližem susjedstvu

Prije posjeta brazliskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve Bijeloj kući, u američkim medijima spekuliralo se može li odnos između njega i Joea Bidena sličiti odnosu između Jaira Bolsonaroa i Donalda Trumpa. To ostaje za vidjeti, ali je posjet Lule Washingtonu doista imao velik značaj i prije nego što je počeo. Najprije je brazilski predsjednik odgodio dogovoreno pristajanje iranskih ratnih brodova u Rio.

Zatim je u intervjuu za CNN branio svoju poziciju o ratu u Ukrajini čijoj vojsci nije odobrio slanje streljiva. - Rusija je pogriješila invazijom na suverenu zemlju, ali odbio sam dati streljivo za njemačka bojna vozila Gepard jer kad bih to učinio, pridružio bih se ratu. Ne želim se uključiti u rat, želim mir - rekao je Lula, osudivši i na američkoj televiziji rusku agresiju na Ukrajinu. U istom je intervjuu svojeg prethodnika nazvao vjernom Trumpovom kopijom, što se može gledati i kao izravna podrška Bidenu s obzirom na to da su nedavno i u Brazilu izbili slični neredi kao i na Capitol Hillu 6. siječnja 2020.

Kao što se može zaključiti da u toj podršci stoji i očekivanje da se Bolsonara, koji je sada na Floridi, izruči Brazilu ako bi tako tražilo pravosuđe te zemlje. Bolosonara se u rodnoj zemlji istražuje po najmanje četiri točke, a Lula ga optužuje i za genocid jer je zbog lošeg upravljanja pandemijom u toj zemlji umrlo 698.000 ljudi. - Njegov je svijet počinjao i završavao lažnim vijestima ujutro, popodne i navečer - kazao je Lula pred Bidenom, a on mu uzvratio da mu to zvuči poznato. Bidenov cilj s Lulom je očit, SAD je izgubio velik dio uporišta u Južnoj Americi pa bi vraćanjem najveće tamošnje demokracije i ekonomije pod svoje okrilje bitno izmijenio tu situaciju.

To je Bidenu važnije od izravne brazilske pomoći Ukrajini, dok Lula već bilježi neke poene spominjanjem mogućeg davanja mjesta u UN-ovu Vijeću sigurnosti afričkim, latinskoameričkim i karipskim zemljama, što stoji i u zajedničkoj izjavi dvojice predsjednika. Brazilskom je predsjedniku obećana i pomoć u očuvanju i obnavljanju amazonijske prašume koja je za vrijeme Bolsonara masovno uništavana sječom.

Video: Hrvati u Zambiji ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se da nisu krivi

Komentara 1

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
13:59 12.02.2023.

Novi udar Moskve na globalni poredak: Venecuela pristupila ruskom platnom prometu u nacionalnim valutama Venecuelanske vlasti rade na povezivanju sa ruskim analogom SWIFT-a sistemom za razmenu finansijskih poruka (SPFS).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije