RAT U UKRAJINI

Mogu li pregovori Putina i Zelenskog zaustaviti rat? 'Treba postojati povjerenje, tko sada vjeruje Putinu?'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
21.03.2022.
u 09:21

– Nisam optimističan glede pregovora, mogu uspjeti jedino kada Putin shvati da taj rat mora završiti. Bojim se da je ovo zavjesa za pregrupiranje snaga – rekao je Avdagić.

Prema pisanju svjetskih medija, ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je pristao na razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Putin je na razgovor navodno pristao zbog velikog međunarodnog pritiska. Zelenski je u razgovoru za CNN rekao kako je na razgovore spreman ''već zadnje dvije godine'' te da se bez pregovora ''rat neće zaustaviti''. No, mogu li ti pregovori zaustaviti rat?

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić kazao je kako ti pregovori apsolutno mogu zaustaviti rat, no, pitanje je ima li za to volje.

– Bojim se da volja ne postoji. Treba postojati povjerenje, tko sada vjeruje Putinu? Bojim se da ne možemo vjerovati obećanjima. Nisam optimističan glede pregovora, mogu uspjeti jedino kada Putin shvati da taj rat mora završiti. Bojim se da je ovo zavjesa za pregrupiranje snaga – istaknuo je u emisiji Hrvatskog radija ''U mreži Prvog''.

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba istaknuo je kako su ruske snage doživjele veliki neuspjeh te da se sada mora pitati nešto i Ukrajinu.

Na pitanje je li Zelenski pretjerano dramatizirao kada je rekao da će početi Treći svjetski rat ako se ne postigne dogovor, Akrap je naglasio kako ukrajinski predsjednik mora dobro promisliti što govori. Avdagić je istaknuo kako Ukrajinci ne brane samo Ukrajinu već i cijelu Europu.

– Igra se po crvenoj liniji da ovo ne postane treći svjetski rat – rekao je.

Putin u razgovoru s Erdoganom naveo četiri ključne stvari koje želi od Ukrajine kako bi okončali rat

Komentara 24

Avatar kastanjer2
kastanjer2
09:47 21.03.2022.

Pregovori Putina i Zelenskog mogu zaustaviti rat. I svi će vjerovati Putinu samo treba zapovjediti vojsci da se povuče sa cjelokupnog teritorija Ukrajine.

Avatar 💋 Mlečanka
💋 Mlečanka
10:12 21.03.2022.

Ja ne gubim nadu u mir, jer zivot je lijep. Mi na Zapadu smo optimisti, jer Bog nam je dao vec sve: srecu, mir, bogatstvo i uspjeh.

Avatar nekakav
nekakav
10:22 21.03.2022.

putin dolazi samo na potpis nečeg već dogovorenog. ne spušta se on na razinu komedijaša, čiji je glavni posao animiranje stranih predsjednika. ukrajina je od raspada sssr-a failed state, i ovih 30 godina je prošlo a da se nisu formirali kao neka država, već su rasprodavali sovjetsku starudiju. nije rat i kriza došla jer im ide lijepo, već zato što više nikud nisu mogli, za nove kredite trebalo je nešto zapadu dati. kao i juga, nije se raspala kad su se uzimali krediti, već kad ih je trebalo početi vraćati. ovo je prirodan proces, donbas ionak ima poseban povijesni razvoj, odvojen od ukrajine i djelomično neovisan o rusima. samo zahvaljujući lenjinu je pripao ukrajini. danas mediji ne pišu o tome da su tamo ukrajinci prije 100 godina počeli provoditi nasilnu ukrajinizaciju, zabranjivali ruski jezik, ljude slali u zatvor ako su govorili ruski. pa ameri su tamo imali poduzeća 20-ih! slijedi humano preseljenje stanovništva, homogenizacija pojedinih skupina na određenom teritoriju, kao u bosni. razmjena stanova, zemljišta. svatko zna kamo i kome pripada. sad će imati priliku 'slobodno' se odlučiti. rusi su tu samo katalizator promjena koje bi ionak uslijedile. većina izbjeglih se neće vratiti. to je jasno. sad su dobili ulazak u eu, to je ono što do sada nisu imali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije