MOGUĆA ESKALACIJA SUKOBA

Europa prelazi Putinovu crvenu liniju? Sve je krenulo s elitnim Kimovim vojnicima

The U.S. Army in Germany hosts a tank exercise at its Hohenfels training area
Foto: Angelika Warmuth/REUTERS
1/4
22.10.2024.
u 10:20

Iz Litve poručuju da treba ponovno razmotriti ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspoređivanju europskih snaga na teren

Izvještaji da bi se tisuće sjevernokorejskih vojnika uskoro mogle pridružiti Rusiji u borbama u Ukrajini oživjele su razgovore o slanju europskih trupa u zemlju kako bi pomogle braniteljima Kijeva. Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za Politico u nedjelju da je vrijeme da europske zemlje preispitaju ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

– Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni sjevernokorejskim streljivom i vojnim osobljem, moramo se vratiti na ideju ''čizama na terenu'' i drugim idejama koje je predložio Macron – rekao je Landsbergis, jedan od najotvorenijih proukrajinskih europskih glasova.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

The U.S. Army in Germany hosts a tank exercise at its Hohenfels training area
1/29

Francuski predsjednik iznio je prijedlog u veljači, ali brzo ga je otklonio njemački kancelar Olaf Scholz, koji je obećao da europske ili NATO trupe neće biti raspoređene u Ukrajini. – Nažalost, ponovno kasnimo, ali vjerujem u našu zajedničku sposobnost da poduzmemo sve potrebne proaktivne korake kako bismo ideje predsjednika Macrona pretvorili u djelo – dodao je Landsbergis.

Zapadni čelnici za sada pažljivo promatraju izvješća o Sjevernokorejcima koji su krenuli u Ukrajinu, piše Politico. Ni šef NATO-a Mark Rutte ni američki ministar obrane Lloyd Austin nisu potvrdili izvješća koja su podijelili čelnici Južne Koreje i Ukrajine, iako je Austin rekao da bi takvo raspoređivanje, ako se potvrdi, "izazvalo zabrinutost" u SAD-u.

VEZANI ČLANCI:

U međuvremenu Južna Koreja planira poslati izaslanstvo u sjedište NATO-a u blizini Bruxellesa kako bi razgovarali o svojim obavještajnim izvješćima o kretanju sjevernokorejskih trupa. Neki dužnosnici kažu da je Zapad previše oprezan. – Mislim da se koriste tvrdnjom da obavještajni podaci nisu provjereni kao izgovor da ništa ne učine. Siguran sam da će se izvješća vrlo brzo potvrditi, jer se Sjevernokorejci doista pridružuju ruskoj strani – rekao je Riho Terhas, konzervativni estonski član Europskog parlamenta i bivši general. 

Terhas je, međutim, umanjio važnost događaja za koji je rekao da pokazuje kako je Rusija predsjednika Vladimira Putina "očajna i traži druge opcije jer ne žele sami provesti mobilizaciju". Štoviše, rekao je, integracija tisuća sjevernokorejskih vojnika u jedinice ruskog govornog područja pokazala bi se velikim operativnim izazovom s minimalnim učincima na bojnom polju.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, dodao je, Europljani bi trebali ponovno razmotriti ideju o raspoređivanju trupa u Ukrajini. – Važno je imati to barem kao opciju. Svaki put kada govorimo o vojnicima na terenu u Ukrajini, to Putinu daje malo više nesigurnosti o tome gdje sukob traje. To je dobra stvar – rekao je Terhas, koji je bio zapovjednik estonskih oružanih snaga od 2011. do 2018. 

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

The U.S. Army in Germany hosts a tank exercise at its Hohenfels training area
1/29
Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Idler 3
Idler 3
10:48 22.10.2024.

Nisu problem Kimovi soldati na terenu, problem je kaj dobiva od Putlera za uzvrat !

Avatar Bruno
Bruno
11:19 22.10.2024.

Sto Russija da sjevernoj Koreji treba NATO dat Ukrajini.

FU
Fusnota
11:38 22.10.2024.

Balvan revolucionari drže lekciju NATO savezu. Točnije 1 balvan revolucionar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije