JOŠ JEDAN ADUT

Ukrajina razvija novo opasno oružje: Zove se Sting, leti brže od 160 km/h i na nišanu ima jednu jasnu metu

FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
Stringer/REUTERS
21.10.2024.
u 10:09

Ukrajina razvija novu bespilotnu letjelicu pod nazivom Sting, koja može letjeti brzinom većom od 160 km/h, a njezina primarna svrha je obaranje ruskih iranskih dronova Shahed

Ukrajinska kompanija Wild Hornets razvija inovativni dron pod nazivom Sting, dizajniran za lov na druge dronove, posebno ruske Shahed-136, koji se koriste za bombardiranje Ukrajine. Prema informacijama objavljenim u The Telegraphu, Sting će letjeti na visini od gotovo tri kilometra i moći će doseći brzinu veću od 160 km/h.

Ovaj dron dizajniran je da interceptira i uništava dronove koji lete u blizini, a izvještaji sugeriraju da se razvija i sustav ciljanog navođenja uz pomoć umjetne inteligencije. Iako Sting trenutno još uvijek zahtijeva ljudskog pilota, internetom kruže fotografije koje prikazuju kvadrokopter opremljen eksplozivnim teretom i kamerom.

Wild Hornets, neprofitna inženjerska organizacija, navela je da je od početka 2023. godine isporučila oko 14.000 dronova ukrajinskim snagama. Organizacija ističe da se svakodnevno protiv ukrajinskih gradova ispaljuje između 30 i 80 dronova Shahed, što dodatno naglašava potrebu za razvojem učinkovitih obrambenih rješenja.

Iako nije objavljena točna cijena Stinga, izvor iz Wild Hornetsa rekao je da je prosječna cijena ovog drona nekoliko desetaka puta niža od cijene drona Shahed, koji se procjenjuje na oko 20.000 dolara po komadu. Ako Sting bude uspješan, navodi Telegraph, mogao bi znatno smanjiti troškove obrane protiv ruskih dronova.

VEZANI ČLANCI:

U utrci za dronovima, obje strane sukoba nastavljaju jačati svoje proizvodne kapacitete. Rusija je najavila planove za povećanje proizvodnje dronova deset puta, dok Ukrajina sada može proizvesti četiri milijuna dronova godišnje.

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su lokalne obrambene tvrtke već potpisale ugovore za proizvodnju 1,5 milijuna dronova, iako nije precizirao o kojim se tipovima radi. S druge strane, iako su iranskog dizajna, dronovi Shahed-136 sada se proizvode u Rusiji, prema sporazumu o oružju s Teheranom, a izvještaji govore da Moskva godišnje proizvodi 6.000 Shahed-136.

FOTO Ovi ljudi branit će Ukrajinu od najžešćih ruskih napada. Pogledajte kako izgleda njihova priprema za rat

FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
1/15

Komentara 1

Avatar Joker009
Joker009
11:12 21.10.2024.

Razvija ili joj je donirana ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije