Tradicija

“Moje grčko tuljenje” zagorska je verzija popularnog filma

Tuljenje
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/5
16.09.2012.
u 14:51

“Tuliti” se obično ide dan nakon vjenčanja, ali kada su mještani saznali da im u selo dolazi Grk, bez obzira na datum vjenčanja, znali su što im je činiti

Mještani zaselka Mlakari u Gornjoj Šemnici jedva su dočekali da se njihova susjeda Snježana Mlakar vrati iz daleke Grčke, kamo je otišla okrenuti novu stranicu u životu, onu ljubavnu. Ona se naime tamo u svibnju udala za rođenog Atenjanina, Georgiosa Papathanasioua i tek se prije dva tjedna vratila u svoje selo. Poziv koji smo dobili od njene susjede, Jadranke Mlakar odao je zapravo, da su još više od Snježane zapravo iščekivali odabranika njezina srca, kako su ga odmah prozvali, Juricu - da vide “koga je to Snješka dopeljala doma”. - Budući da su oni odlučili vjenčati se u Grčkoj i nitko iz sela nije bio na vjenčanju, morali smo organizirati “tuljenje”, to smo im dužni - objasnila nam je Jadranka u pozivu.

 Do kuće mladenaca

 Tuljenje je inače običaj u nekim dijelovima Zagorja, kada se dan nakon vjenčanja okupe mještani i bučno u povorci, trubeći u trube, lupajući o lim i zavijanjem sirene (tuljenjem), zapute do kuće mladenaca, kako bi čestitali. Budući da je grčki zet u mladenkinu kuću prvi puta došao gotovo četiri mjeseca nakon vjenčanja i sredinom tjedna, mještani su požurili odmah sljedeći dan upoznati ga s tim starim običajem. Povorka od 50-ak mještana krenula je prema kući mladenaca, naoružana trubama, sirenom, palicama i limom, stvarajući veliku buku. Obično se pred kućom tuli dok netko ne otvori, međutim, Snježana i Georgios već su ih čekali za stolom na terasi kuće. Tu im je vođa povorke Slavko Sajko čestitao, što je značilo da je slavlje uz gemište i harmoniku moglo početi. A i domaćini su se iskazali, donijevši na stol pečenog odojka i gulaš od veprovine. Netko od mještana prokomentirao je da je to kao u filmu “Moje grčko vjenčanje”, a nije trebalo dugo da izmisle naziv svog “filma” - “Moje grčko tuljenje”.- Odlični su susjedi, znali smo da bi nam takvo što mogli prirediti, ali da će doći gotovo svi, to nismo mogli ni zamisliti - rekao nam je bračni par Papathanasiou, koje smo potom upitali, kako je uopće došlo do te neuobičajene šemničko - atenske kombinacije.

 Kobni susret

 - Bila sam prije dvije godine s prijateljicom na putu u Makedoniji, gdje sam se susrela s Georgiosem i bila je to jednostavno ljubav na prvi pogled. Odmah sam znala da je to to i čim sam ga vidjela bila sam sigurna da je to čovjek s kojim želim provesti ostatak života - rekla nam je Snježana, objasnivši da su potom komunicirali putem Facebooka, a onda je odlučila da će ostaviti posao u krapinskom Umirovljeničkom domu i, kako kaže, još bolje kolege, obitelj i prijatelje. U ožujku ove godine otišla je u Atenu, gdje su se u svibnju vjenčali. - Živimo u stanu u Ateni, ja zasad ne radim, a pričamo na engleskom jeziku, s time da ja učim grčki, a Georgios hrvatski - kaže Snježana, čiji je suprug inače liječnik. Na naš upit kako je njegova obitelj prihvatila što je oženio strankinju rekao je da su i njegovi roditelji vidjeli da je to jednostavno to. - Uopće nije bitna nacionalnost, niti jezik kao barijera, jer to su ionako samo riječi. Osjećaji su puno važniji, a moji su vidjeli da sam sretan i odlično su je prihvatili - objasnio nam je “Jurica”, dodavši da ga je zadivilo kako ga je cijelo selo dočekalo. - Sličan običaj imamo i u Grčkoj ali uoči vjenčanja, ali nije mi bilo na kraj pameti da ću to doživjeti drugog dana boravka u Hrvatskoj - zaključio je zagorski zet.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije