PLAĆANJE INOZEMNOG DUGA

Morgan Stanley: Rusija bi mogla bankrotirati već 15. travnja

Russian President Putin on working trip to St Petersburg
Foto: MIKHAIL TERESHCHENKO/NEWSCOM
1/2
08.03.2022.
u 14:32

Indikativne cijene pokazuju da ulagači procjenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 centi za američki dolar, što je najniža cijena ikada

Izgledi da će Rusija platiti inozemni dug smanjuju se kako cijene obveznica padaju, recesija u zemlji se nazire i razna ograničenja plaćanja gomilaju se nakon invazije na Ukrajinu, analizira stanje u Rusiji investicijska banka Morgan Stanley & Co.

– Najvjerojatniji scenarij bit će neispunjavanje obveza – rekao je Simon Waever, globalni voditelj kreditne strategije za tržišta u razvoju, piše Bloomberg. 

– U slučaju neispunjavanja obveza, situacija u toj zemlji mogla bi nalikovati na onu u Venezueli – dodao je.

– Rusija bi već 15. travnja mogla biti u situaciji da ne može isplatiti inozemni dug, što bi bio kraj 30-dnevnog razdoblja za isplate koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043. – kaže Simon Waever. 

Indikativne cijene pokazuju da ulagači procjenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 centi za američki dolar, što je najniža cijena ikad, iako se čini da nije bilo trgovanja na toj razini. U danima prije nego što je Rusija napala Ukrajinu prošlog mjeseca, dug se trgovao iznad nominalne vrijednosti.

Iako je rijetkost da državni dug padne na jednoznamenkastu brojku, Morgan Stanley rekao je da bi se ruske obveznice "mogle približiti". Libanon i Venezuela jedini su nedavni primjeri tako niskog pada duga jedne zemlje.

VIDEO Putin Ukrajini: Prestajemo s operacijom kad se ispune zahtjevi

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije