POVUKLI GA NAZAD

MORH potvrdio: Hrvatski vojnik koji je bio u Libanonu se vratio u Hrvatsku

Knin: Sve?ani prijem za vojnike 10. naraštaja Središta za razvoj vo?a "Marko Babi?"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
21.10.2024.
u 22:12

Pripadnik OS RH vraća se u Hrvatsku po završetku jednogodišnjeg mandata, a u operaciju potpore miru UNIFIL upućen je temeljem Odluke Hrvatskog sabora

Pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske koji je sudjelovao u UN operaciji potpore miru UNIFIL u Libanonu u ponedjeljak 21. listopada 2024. godine u večernjim satima vratio se u Republiku Hrvatsku, objavio je MORH u večernjim satima.

- Naime, pripadnik OS RH vraća se u Hrvatsku po završetku jednogodišnjeg mandata, a u operaciju potpore miru UNIFIL upućen je temeljem Odluke Hrvatskog sabora. Zbog aktualne sigurnosne situacije, daljnje upućivanje pripadnika Oružanih snaga u operaciju potpore miru UNIFIL u Libanonu je odgođeno - objavili su.

Podsjetimo, izraelske trupe prošlog su tjedna napale snage UN-a raspoređene u Libanonu (UNIFIL), što je naišlo na veliku osudu zapadnih zemalja. Iz Vlade su odmah nakon potvrdili kako je među mirovnim snagama bio i jedan hrvatski vojnik, za kojeg se organizirao povratak nazad u zemlju, a osudu Hrvatske uputio. UNIFIL je naknadno bio objavio da su dvojica pripadnika mirovnih snaga indonezijske nacionalnosti ozlijeđena nakon što je izraelski vojni tenk Merkava pucao na promatrački toranj sjedišta misije u Nakuri. Ovaj napad osudio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

– Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske obrambene snage, moraju učiniti jest odmah zaustaviti svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a. Kao što je upozorilo i Vijeće sigurnosti UN-a, pripadnici i objekti mirovnih snaga UN-a nikada ne smiju biti meta napada. Zadaća je pripadnika UNIFIL-a braniti međunarodni mir i sigurnost na tom području, odnosno osigurati punu provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje spriječiti eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih obrambenih snaga na njih, nažalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i izravno pridonose širenju tog sukoba – objavio je Milanović. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Napetosti na granici Izraela i Libanona

Knin: Sve?ani prijem za vojnike 10. naraštaja Središta za razvoj vo?a "Marko Babi?"
1/7

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije