Turistička sezona rapidno se približava, a duž cijele hrvatske obale turistički djelatnici intenzivno tragaju za odgovarajućom radnom snagom. Iako stranih radnika ne manjka, posebno su traženi kuhari za kuhinje specijalizirane za pripremu tradicionalne hrvatske hrane. Poslodavci su spremni adekvatno nagraditi takav stručni kadar pa plaće mogu premašiti i dvije tisuće eura.
Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere, za Dnevnik Nove TV ističe kompleksnost situacije: "Osim što ih moramo nagraditi, moramo imati i jako kvalitetan odnos s njima i komunikaciju. Najveći problem je u tome što je sezona četiri, pet mjeseci".
Pored izazova u ugostiteljstvu, sektor smještaja suočava se s vlastitim poteškoćama. Nedostatak osoblja za čišćenje soba i apartmana doveo je do značajnog porasta cijena ovih usluga. Satnica za povremeno čišćenje apartmana tako se sada približava iznosu od 25 eura. Prema procjenama, Hrvatska za uspješnu realizaciju turističke sezone, uz stalno zaposlene djelatnike, treba angažirati oko sedamdeset i pet tisuća sezonskih radnika.
Izdano je na tisuće radnih dozvola pa gdje su nestali ? Otišli su tamo gdje su plaćeni.