OKRUGLI STOL

Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja

Most
Foto: Most
1/3
03.09.2019.
u 17:54

Prijedlozi Mosta imaju tri cilja: doprinos demografskoj politici, impult poduzetništva i poduzetnicima, te ulaganje u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

Most je na današnjem Okruglom stolu 'Porezni sustav i demografska politika'  prezentirao svoje prijedloge za porezno rasterećenje. Kao što navode prijedlozi imaju tri cilja: doprinos demografskoj politici, impult poduzetništva i poduzetnicima, te ulaganje u obrazovanje, istraživanje i razvoj. 

Božo Petrov izjavio je da su stava kako polovišne demografske mjere ne daju nikakve učinke, baš kao ni konvencionalna rješenja. A Mislav Kraljević naveo je kao mjeru da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece

Gosti okruglog stola izvršna direktorica AmCham Hrvatska Andrea Doko Jelušić, Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika „Lipa“, te gradska vijećnica Mosta iz Rijeke i članica Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Petra Mandić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Današnji Okrugli stol “Porezni sustav i demografska politika” prvi je od tri okrugla stola na kojima će Most prezentirati svoje prijedloge za porezno rasterećenje u svjetlu najavljenih zakonskih promjena koje nas čekaju ove jeseni. Prijedlozi  imaju 3 cilja: doprinos demografskoj politici, o čemu se danas govorilo, zatim impuls poduzetništvu i poduzetnicima, te ulaganju u obrazovanje, istraživanje i razvoj, o čemu će se se raspravljati slijedeća dva utorka.

Predsjednik Mosta Božo Petrov istaknuo je kako je fokus današnjeg okruglog stola demografija u kontekstu poreznog sustava.

“Stava smo da polovične demografske mjere ne daju nikakve učinke. Konvencionalna rješenja ne daju rezultat. Mjere za demografsku obnovu trebaju biti konkretne, opipljive u novcu i moraju se donijeti odmah“, rekao je Petrov.

Moderator Mislav Kraljević iz Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo, jedan od autora Mostovih poreznih mjera istaknuo je Mostovu mjeru da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

„Cilj ove mjere je pomoći građanima koji imaju niske plaće, koje nisu trenutno predmet oporezivanja i nikakvo smanjenje poreznih stopa na njih ne može utjecati. Riječ je o većini zaposlenih u Hrvatskoj, a ovaj prijedlog predstavlja jedinu moguću mjeru koja može pozitivno utjecati na njihove neto plaće. Ova mjera ima jasan pozitivni demografski učinak, te bi nužno povukla za sobom kompletan redizajn sustava doplatka za djecu“, pojasnio je Kraljević.

Gosti okruglog stola Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Hrvatska, (Američke gospodarske komore), Davor Huić, iz Udruge poreznih obveznika „Lipa“, te Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta iz Rijeke i članica Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo, pretresli su Mostove prijedloge, a osvrnuli se i na prijedloge Vlade RH.

Andrea Doko Jelušić istaknula je kako je AmCham izradio preporuke za izmjene u poreznom sustavu RH: „Prije svega bilo bi potrebno osnovni osobni odbitak kod poreza na dohodak povećati s 3800 na 4800 kuna. Također bi bilo nužno smanjiti stope poreza na dohodak i to prvu stopu smanjiti s 24 posto na 12 posto, a nužno bi bilo razmotriti i ozbiljno smanjenje druge stope koja sada iznosi vrlo visokih 36 posto. Hrvatska mora poduzeti mjere da bi postala konkurentnija u usporedbi sa sličnim zemljama u okruženju.“

Davor Huić je naglasio kako se Udruga poreznih obveznika Lipa kontinuirano zalaže za "manje poreze“: „U suštini smatramo kako bi porezni sustav trebalo pojednostaviti i to s tendencijom približavanja "flat-tax" modelu oporezivanja. A u svemu tome država ponajprije mora pronaći način da sreže javnu potrošnju koja je previsoka i jedna od najviših u Europi. Apsurdno je da u Hrvatskoj javni sektor, odnosno broj javnih službenika, stalno raste, dok broj stanovnika za koje javni sektor radi, kontinuirano pada“, naglašava Huić.

Petra Mandić se istaknula kako demografske politike moraju biti dugoročno održive, predvidive i pravedne: „Roditelji  moraju znati na što mogu računati, prije i nakon odluke o djetetu. Moraju imati pravo na barem minimalnu dozu sigurnosti u godinama rasta i razvoja njihova djeteta. U konačnici smatram da je kombinacija mjera poreznog rasterećenja rada i jedinstvenog dječjeg doplatka najpravednije rješenje za demografsku politiku u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju Mosta. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
19:44 03.09.2019.

Ovo s dječjim doplatkom je bez veze, flat tax je OK, a to da treba srezati javnu potrošnju, to znaju već i ptičice na grani. Nismo još dosegli 2008. po BDP-u, a rashodovna strana proračuna je veća nekih 60 milijardi... A i to s javnim sektorom, svi nam govore da je to osnovni problem zašto ne možemo dalje i bolje, te zašto smo čvrsto vezani za dno EU-a, sa 100% izgledima da će nas i Bugarska prestići... Na drugom mjesto je antipoduzetnička klima, koja opet proizlazi iz državnog i javnog sektora, a zatim slijedi energetika. I loša energetska slika je posljedica lošeg državnog i javnog sektora... A svi znamo da nema nikakve šanse da se te stvari promijene, tako da nema niti nekog smisla ulagati u neke demografske mjere. Ionako svi gledaju kako otići van jer ovdje jednostavno nema budućnosti...

DR
Drmiha
20:34 03.09.2019.

E dragi Bože, koji su se specijalci našli da pametuju što bi trebalo. Pa ovi nisu u stanju voditi kako treba Metković, a oni bi državu vodili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije