3. DOZA I GRIPA

Može se istodobno cijepiti i protiv gripe i protiv COVID-19

Igor Kralj/PIXSELL
08.09.2021.
u 17:06

Očekuje se više slučajeva gripe jer je lani izostala

Nema kontraindikacija da se cijepljenje protiv gripe i cijepljenje trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa, ako treba, obavi i istog dana, potvrdili su nam epidemiolozi.

– Ako nema hitnosti zbog koje netko ne može doći na cijepljenje u dva navrata u kratkom periodu, preporučujemo ipak razmak od dva tjedna između dva cijepljenja. I to ne zbog cjepiva, ona se mogu primiti istodobno, već zbog praćenja eventualnih nuspojava, da se zna od kojeg točno cjepiva potječu – rekao nam je prof. Branko Kolarić iz NZJZ-a “Dr. A. Štampar”, a jednako nam je rekla i dr. Dijana Mayer iz HZJZ-a.

VIDEO Cijepljenje trećom dozom kreće u listopadu

– Moguće je istovremeno dati jedno cjepivo u jednu, a drugo u drugu ruku, no zbog praćenja nuspojava preporučujemo razmak od dva tjedna – kaže dr. Mayer i ističe da cjepivo protiv gripe ne štiti od COVID-19, kao ni obrnuto, pa je potrebno uzeti oba cjepiva kako bismo se zaštitili.

Moguće je oboljeti od oba virusa istovremeno, a moguće je oboljeti uzastopce od jednog pa drugog, dodaje. Ove sezone očekuju se po dva soja virusa gripe A – Victoria (H1N1) i Cambodia (H3N2) i B – Washington i Phuket. Virusi su to koji su cirkulirali proteklih mjeseci u južnoj hemisferi, a prema kojima se radi i cjepivo. Gripa se ljeti inače javlja sporadično, a četiri slučaja registrirane gripe A-H3N2 zabilježena proteklih dana u Hrvatskoj povezuju se s turistima iz južne Australije koji su boravili na Jadranu. Lani gripe nije bilo pa je izostalo uobičajeno lagano prokuživanje, zato se može očekivati nešto više slučajeva, podsjećaju liječnici.
 

Ključne riječi

Komentara 1

AF
AfganistanskiHrvat
17:27 08.09.2021.

Ja bih se cijepio protiv rasta cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije