turudić: neprimjereno ponašanje policije

Zbog slučaja Perković policija kucala čak i sucu Vrhovnog suda

Ivan Turudić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
10.12.2014.
u 08:15

MUP treba ispitati je li policija postupila primjereno i treba li adekvatno reagirati

Policija je u ponedjeljak u večernjim satima posjetila domove troje sudaca vezano za slučaj Josipa Perkovića. Bili su kod supružnika Jadranke i Damira Kosa, sutkinje Županijskog suda u Velikoj Gorici i suca Vrhovnog suda, te sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Renate Miličević.

Sinoć nam je, nakon objave teksta u našim prvim izdanjima, iz Ravnateljstva policije potvrđeno da nije riječ o kriminalističkoj obradi već provjeri prebivališta i to na zahtjev njemačke policije. Naime, suci su radili neke sudske poslove na slučaju Perković.

Policajac na pragu kuće

Policajci su bili u civilu, pokazali su policijsku značku i pitali uopćeno, jeste li sutkinja ili sudac, stanujete li na ovoj adresi, te su rekli da provjere rade vezano za slučaj Perković. Nije li jednostavnije, učinkovitije pa i primjerenije takve provjere raditi za radnog vremena na sudovima, tim više što su vezane za njihov rad na sudu?

Iz Ravnateljstva policije tek sinoć je odgovoreno: "U skladu sa standardnim postupkom, kad je u pitanju utvrđivanje prebivališta, policijski službenici obavili su terensku provjeru koja se obavlja na adresi stanovanja, a ne adresi radnog mjesta osobe". Sudac Damir Kos nije bio kod kuće, već njegova supruga.

– Naravno da nikome nije ugodno vidjeti policajce na vratima svoga stana, ali valjda im je propisana takva procedura – prokomentirao je sudac Kos. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić potvrdio nam je da ga je jučer ujutro sutkinja Renata Miličević izvijestila da ju je uznemirio posjet dvojice policajaca oko 19 sati.

– Smatram to nedopustivim. Zašto policija te podatke nije tražila od predsjedništva suda, a ne na kućnoj adresi. Tko je iskusio da mu policija zvoni na vratima stana, zna koliko je to stresna situacija i što se sve čovjeku u trenu počne vrtjeti po glavi. Kod svakoga to izaziva nelagodu. Odmah sam tražio očitovanje ministra Ranka Ostojića i ravnatelja policije Vlade Dominića te sam nazvao državnog odvjetnika Dinka Cvitana i izvijestio ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Sessa: Malo više takta

Ministar Miljenić odgovorio nam je jučer oko 15 sati: – Događaj ne mogu komentirati jer nemam konkretnih informacija. Obavijestio me jutros predsjednik Županijskog suda u Zagrebu o postupanju policije rekavši da je o svemu obaviješteno i Ministarstvo unutarnjih poslova. Očekujem da će MUP ispitati je li postupanje policije bilo primjereno i zakonito te po potrebi adekvatno reagirati. Načelno, stava sam da policija, ali i svi ostali dijelovi državnog aparata trebaju prema svim građanima postupati jednako – kazao je ministar Miljenić.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa pretpostavlja da je policija postupila po pravilima koja ne trpe iznimke.

– Ali kad je riječ o ljudima za koje se zna tko su i gdje su, pogotovo kad to može dobiti drugi značaj i kad se uznemiruju ljudi i sustav, mislim da je trebalo postupiti s više takta. Mogli su te podatke tražiti preko predsjednika suda – rekao je Sessa. Kad policija nekoga treba zbog posla očekuje se da ga prvo pokušaju naći na radnom mjestu.

>>U posljednjem pismu Đureković tvrdi da nije imao veze s Vanjom Špiljkom

>>Turudić tvrdi da je kažnjen zbog svoje uloge u slučaju Perković

Komentara 102

LU
Lucina
08:50 10.12.2014.

Bojim se da i meni ne pokuca zbog moji komentara!

Avatar dmitarX
dmitarX
08:37 10.12.2014.

Kad policija dolazi noću..

Avatar brk2101
brk2101
08:36 10.12.2014.

Zastrašivanje, nego što! UDBA je naša sudba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije