egipat

Mursi obećao raditi na oslobađanju napadača na WTC

egipat,mohammed mursi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.06.2012.
u 18:44

Omar Abdel-Rahman odrađuje doživotnu kaznu u SAD-u zbog sudjelovanja u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. godine

Mohammed Mursi, prvi egipatski predsjednik izabran na slobodnim izborima, obratio se narodu na trgu Tahrir uoči sutrašnjeg prisezanja pred ustavnim sudom, prenosi BBC. Na trgu koji je jedan od simbola egipatske revolucije okupilo se nekoliko tisuća ljudi, kojima je Mursi poručio da su izvor vlasti te da namjerava biti predsjednik svih Egipćana.

- Revolucija mora biti nastavljena sve dok ne postigne sve ciljeve - rekao je Mursi, koji je u jednom trenutku otvorio sako kao bi pokazao da ne nosi pancirni prsluk uz riječi: "Ne bojim se nikoga osim Boga".

Mursi je također poručio kako će raditi na oslobađanju militantnog islamista Omara Abdel-Rahmana, koji u zatvoru u SAD-u odrađuje doživotnu kaznu zbog sudjelovanja u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. godine.

Prvotno je bilo najavljeno da će Mursi prisegnuti pred parlamentom, no njega je prošli tjedan raspustilo Vrhovno vijeće oružanih snaga koje je preuzelo vlast nakon pada dugogodišnjeg vladara Hosnija Mubaraka u veljači 2011. godine, za vrijeme izvanrednog stanja. Raspuštanje parlamenta i izdavanje uredbe o ograničavanju predsjedničkih ovlasti te povećanju vlastitih neki su prozvali "mekim vojnim udarom".

Prosvjednici su se na trgu Tahrir okupili i u četvrtak te izvikivali slogane protiv vojske te za Mursija.

– Ovdje sam kako bih rekao vojnom vijeću da smo mi, narod, izabrali parlament pa ga samo mi možemo raspustiti – poručio je Intissar al-Sakka, prosvjednik iz Mursijeve Stranke slobode i pravde koja je proizašla iz islamističkog Muslimanskog bratstva, a koja je dominirala parlamentom.

Vojno vijeće izvijestilo je kako će Mursiju predati vlast krajem mjeseca. Međutim, član vijeća general bojnik Mohamed al-Assar rekao je kako će čelnik vijeća, feldmaršal Hussein Tantawi, ostati ministar obrane pod Mursijem.

Komentara 11

OB
-obrisani-
20:56 29.06.2012.

Vecina naroda u Egiptu nikad nije razmisljala svojom glavom. Za vrijeme Mubarka bili su u stanju potpunog neznanja o politici i demokraciji. A za vrijeme izbora samo je oprilike polovica glasala za danasnjeg predsjednika. Znaci polovica stanovnistva nije izabrala Mursija jer znaju sto im predstoji. A predstoji im borba izmedju vojske i Mursijeve stranke za kontrolu drustva. Mursi ce pokusati uvoditi islamske zakone, a to je pogubno za svaku zemlju, jer religija i politika nikad nisu proizveli zadovoljavajuci rezultat. Problem sa svim islamistima da oni tvrde da samo oni imaju apsolutnu istinu i svi ce postivati tu njihovu istinu kao da je od boga. Ovdje se radi o 14 stoljecu koje se polako uvlaci u 21. stoljece. A opet ce egipatski narod platiti najvisu cijenu, jer od Mursijevih religioznih govora ne prave se fabrike niti se zaposljavaju mladi ljudi. Tragedija je da je pedesetih godina 20 stoljeca u Arapskim zemljama bila veca gradjanska i religiozna sloboda nego sto je to danas.

RI
Riznica
21:40 29.06.2012.

Evo zasto nekome nisu dobri muslimanska braca a dobar je Mubarak !" Pet visokih zvaničnika Egipatske uprave za naftu i plin u vrijeme Mubaraka dobilo je kazne od 3 do 10 godina zatvora.Oni su osuđeni "za izvoz plina Izraelu po po cijeni manjoj od one na međunarodnom tržištu, na štetu javnih fondova"... Egipat je u aprilu odlučio da napravi reviziju svih ugovora o snabdijevanju plinom, među kojim su i ugovori zaključeni u vrijeme predsjednika Hosnija Mubaraka .. Samo cistite braco lopove faraonske da vas Allah s.w.t ucvrsti ..

OB
-obrisani-
19:23 29.06.2012.

Egipcani su naivni. Slicni su Hrvatima ,koji su smatrali kako ce izborom lijeve koalicije promjeniti stvari a da prije toga nisu proveli LUSTRACIJU. 30 % gradjana uvelo je Hrvatsku u EU sa nadom da ce biti bolje..... ha,ha nada zadnja umire. Egipatska privreda i turizam u teskim su problemima i Muslimanskoj braci nece biti lako. Centri moci su i dalje u vojsci i tajnoj policiji. Nikave ucinkovite promjene nece se dogoditi i samo je pitanje vremena kada ce narod ponovo postati nezadovoljan. Revolucija-euforija-razocaranje -nezadovoljstvo-ljutnja-revolucija.......kolo srece se okrece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije