Kontroverzni poduzetnik

Musk protiv Amerike: Nemamo snage za rat protiv tri sile

BRENDAN MCDERMID/REUTERS
26.10.2023.
u 19:52

Treći svjetski rat civilizacijski je rizik od kojeg se možda nećemo oporaviti, upozorava najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk

Bilo je samo pitanje vremena kada će se u raspravu o stanju u svijetu uključiti Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta i najpoznatiji svjetski poduzetnik, vlasnik Tesle, SpaceX-a, Twittera odnosno X-a... Nije Musk ni ranije krio da ima političkih ambicija, a svojim izjavama o politici Sjedinjenih Država u svjetlu sadašnje velike napetosti otišao je korak dalje. Musk je sada rekao da rat između Izraela i Hamasa u Gazi te rat Rusije s Ukrajinom podižu mogućnost trećeg svjetskog rata. To je teško osporiti, no kritika koju je uputio administraciji  SAD-a, zemlje u kojoj je kao Južnoafrikanac ostvario svoje uspjehe, mnoge će zasvrbjeti. “Moramo nekako naći načina da dođe do mira u Ukrajini, mislim da bismo trebali obnoviti normalne odnose s Rusijom”, rekao je Musk u razgovoru koji je emitiran upravo na platformi X, donedavnom Twitteru, koji je sada u njegovu vlasništvu. “Treći svjetski rat civilizacijski je rizik od kojeg se možda nećemo oporaviti. Tako moramo dati prioritet izbjegavanju trećeg svjetskog rata, to je ono što je sada važno. A ne ono što se dogodilo u Prvom svjetskom ratu, ne treba nam da regionalni sukob preraste u globalni”, kaže Musk. Musk je ranije predložio da se rat u Ukrajini prekine tako da Ukrajina prepusti velike dijelove teritorija Rusiji, poput poluotoka Krima, ali i potencijalno priznanje pripajanja zauzetih dijelova Rusiji. Sada je istaknuo da je “rat protiv Rusije besmislen”. I to je, naravno, izazvalo lavinu kritika. No Musk se nije dao pa je postavio i anketu o svom prijedlogu koji je podrazumijevao i od UN-a nadgledane referendume u zauzetim regijama. Na to su, prirodno, pobjesnjeli ukrajinski dužnosnici pri čemu ne treba zaboraviti da je Musk jako pomogao Ukrajini u obrani ustupajući besplatno svoj sustav Starlink koji omogućuje povezivanje s internetom. “To će ionako vjerojatno biti rezultat, pitanje je samo koliko će još ljudi poginuti prije nego što do njega dođe”, napisao je Musk. Ipak, 59 posto od gotovo tri milijuna korisnika X-a koji su pristupili anketi odbilo je  njegov prijedlog, a po oštrim istupima poznati ukrajinski diplomat Andrij Melnjik napisao je: “Odj... sa svojim prijedlogom.” No, što se tiče sukoba u Gazi, Musk smatra da bi američka vojna snaga mogla biti isprobana protiv saveza Rusije, Irana i Kine. “Nemamo mi industrijsku nadmoć. Temelj rata je ekonomska snaga, posebno industrijska proizvodnja, u osnovi koliko tenkova, topova i dronova možete napraviti u odnosu na drugu stranu”, kaže Musk. Znakovito je i da su na tom događaju prenošenom na X-u sudjelovali poduzetnik David Sacks, koji je moderirao, ali i predsjednički kandidat Vivek Ramaswamy, skoro kontroverzan kao Musk koji je rekao i da bi ga podupro na izborima.

Ključne riječi

Komentara 17

JA
jamesd
08:40 28.10.2023.

Da li smo po tome trebali prepustiti pola Hrvatske okupatorskoj Srbiji ? Da se izbjegnu žrtve ? Ne ! Naravno da obrana protiv okupatora ide do zadnjeg vojnika !

MA
marli
08:43 28.10.2023.

Znači protiv okupatora se bori predajom? Gdje to i od kada?

LO
loraxy
08:46 28.10.2023.

Ovaj rat treba skratit kao u Hiroshimi. The end. Nikakva predaja teritorija. Što su tražili - to bi dobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije