Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS IMA NOVI ŽIVOT

Bila je najmlađa premijerka na svijetu: Jedan tulum joj je srušio karijeru, razvela se...

Sanna Marin
Foto: REUTERS/PIXSELL/screenshot/Twitter
1/13
09.12.2023.
u 17:19

U svojoj posljednjoj godini na vlasti dospjela je na naslovnice s procurjelim fotografijama njezinog stila života izvan dužnosti, s dvije njezine prijateljice koje su pozirale za fotografiju u toplesu u jednom od ureda premijerke. Od tada su mediji pratili njezin razvod, pojavljivanja na festivalima i druge aspekte njezina života, što ju je navelo da se požali na takav pristup medija prema njenom životu

Bivšu finsku premijerku Sannu Marin, koja je parlament i diplomatske razgovore zamijenila za zabavu i druženje sa slavnim osobama, mediji sada intenzivno prate u novim aktivnostima. Tako redovno Sanna objavljuje snimke sa svojih putovanja koje zatim svjetski mediji prenose, baš kao i za druge svjetske poznate ličnosti.

Bivša premijerka, koja je imala samo 34 godine kada je preuzela dužnost 2019., poražena je tijesno na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u travnju, a zatim je dala i ostavku na mjesto predsjednice Socijaldemokratske stranke lijevog centra. Ubrzo je objavila i da napušta svoju političku karijeru da bi se pridružila Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Sir Tonyja Blaira, političkom think-tanku sa sjedištem u Londonu, kao 'strateški savjetnik'. U svibnju se sporazumno razišla sa suprugom Markusom Raikkonenom s kojim je bila u braku tri godine.

Marin je bila najmlađa premijerka na svijetu kada je preuzela dužnost 2019. s 34 godine, privlačeći pozornost diljem svijeta i pridonoseći podizanju profila Finske. No, nakon poraza na izborima Sanna Marin snažno je obranila svoje pravo na privatnost, kritizirajući "nerazumno i potpuno prenapuhano" izvještavanje medija o njezinom tulumarenju za vrijeme mandata. No, prema svemu što se događa u medijima čini se da je publicitet navika koje se teško otresti.

Tako su finski, ali i svjetski, tabloidi intenzivno pratili njenu „svjetsku turneju“ koja je obuhvatila reviju Victorije Beckham na Tjednu mode u Parizu, predavanje u Los Angelesu i ručak s glumicom Sharon Stone, a sve je marljivo pratila Marinina služba za društvene mreže. Na Tjednu mode u Parizu je zauzela glavno mjesto na reviji Victorije Beckham - u jednoj od VB-jevih haljina vrijednoj više od 1000 funti. Tada je podijelila niz glamuroznih selfieja iza kulisa A-liste eventa na kojem su bili Kim Kardashian, Kris Jenner, Pamela Anderson, David Beckham i Eva Longoria.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin)

Kako su pisali engleski tabloidi - „s jarko crvenim ružem i modernom haljinom s drapiranim mini rukavima Victoria Beckham od £1024, Sanna se više doimala kao influencerica nego kao političarka". A novinski kolumnisti u Finskoj sugerirali su da se iz političarke pretvara u slavnu osobu. “Nevjerojatnom brzinom, Marin je postala osoba koja blista pod jakim svjetlima najvećih svjetskih gradova”, napisao je tabloid Iltalehti.

Helsingin Sanomat, druge novine, objavile su reportažu samo o Mercedesu E-klase koji je dovezao bivšu premijerku na Tjednu mode u Parizu. “Možda njen prebjeg od vođe radničke klase u društvene krugove koji lavovski gledaju na potrošnju naglašava ciničan pogled na političko predstavljanje ‒ politika se koristi za promicanje osobnih interesa, a ideološka retorika samo je taktika”, napisala je Johanna Vuorelma, politička sociologinja sa Sveučilišta u Helsinkiju na mreži X.

Mutna granica između osobnog i javnog bila je značajka i same njene političke karijere. Kao premijerka često je miješala to dvoje, govoreći u jednom ženskom časopisu o poteškoćama u usklađivanju svog posla s brigom o djeci. Pozvala je novinara da igraju košarku u njezinoj službenoj rezidenciji. U svojoj posljednjoj godini na vlasti dospjela je na naslovnice s procurjelim fotografijama njezinog stila života izvan dužnosti, s dvije njezine prijateljice koje su pozirale za fotografiju u toplesu u jednom od ureda premijerke. Od tada su mediji pratili njezin razvod, pojavljivanja na festivalima i druge aspekte njezina života, što ju je navelo da se požali na takav pristup medija prema njenom životu.

POVEZANI ČLANCI:

No sada je suprotno jer Sanna sama potencira svoj društveni život mnogobrojnim objavama na društvenim mrežama. „Sanna Marin se nada da će istražiti mogućnosti u medijima i zabavi", piše tako časopis Variety koji je također popratio njen ručak s glumicom Sharon Stone u Kaliforniji. Sanna je na svojim društvenim mrežama podijelila snimku neobičnog para, a Sharon je napisala: 'Tako si kul, tako pametna i tako lijepa. To mora biti preteško za muškarce da se s tim nose' misleći pri tome na Sannin nedavni razvod.

Dok je bila u južnoj Kaliforniji, Sanna je također dijelila snimke iz hotela Beverly Hills - ekskluzivnog okupljališta poznatih. Također je razgovarala sa studentima na UCLA. Nagovještaji da ima ambicije na filmskom platnu (spominje se režija) prvi su put objavljeni u rujnu, kada je Variety izvijestio da je bivša političarka potpisala ugovor s tvrtkom za upravljanje talentima Range Media Partners, koja je radila s Keirom Knightley, Tomom Hardyjem i Bradleyjem Cooperom. HBO je pak ovog ljeta objavio dokumentarnu seriju o izazovima Sanne kao žene u političkom prostoru.

GALERIJA Finska premijerka u problemima: Proširila se fotografija sa zabave iz državne rezidencije

Sanna Marin
1/6
Ključne riječi

Komentara 48

IV
Ivo123
23:12 09.12.2023.

Prdara

DU
Deleted user
21:09 09.12.2023.

Odradila posao a da nije ni znala, samo bijelo. Sad će obilaziti svijet, smrkat i fukat se.

RE
redalert
20:01 09.12.2023.

Mi smo sa Jačom još dobro i prošli! Nikada i nije trebala biti premijerka nego uvesti Finsku u NATO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije